Hlavní obsah

Tisková konference po jednání senátní ústavní komise

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

V úterý dopoledne zasedla senátní ústavní komise, která řešila možnosti převodu prezidentských pravomocí na předsedu vlády a předsedu Sněmovny. Brífink po jednání je naplánován na 12 hodin, Novinky ho nabídnou živě.

Záznam: Briefing po jednání ústavní komise Senátu kvůli možnostem zajištění výkonu pravomocí hlavy státuVideo: Novinky

 
Článek

V pondělí oznámil šéf Senátu Miloš Vystrčil (ODS), že prezident Miloš Zeman není podle zprávy Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN) schopen vykonávat funkci.

Zeman není schopen výkonu funkce, přečetl Vystrčil stanovisko ÚVN

Domácí

Zemanova dlouhodobá prognóza je navíc podle zprávy hodnocena jako krajně nejistá a jeho návrat do funkce málo pravděpodobný.

Podle pondělního vyjádření vedení Senátu tak není možný jiný postup než aktivace článku 66 Ústavy, kterým pravomoci prezidenta přecházejí na předsedu vlády a předsedu Sněmovny.

DOKUMENT: Plné znění článku 66 Ústavy ČR

Dokumenty

Odpoledne se k tomu sejdou ještě na půdě horní komory někteří senátoři a zástupci stran a hnutí, které uspěly v nedávných volbách do Sněmovny.

Mynářův postup? Těžko obhajitelné, míní ústavní právník

Domácí

Prezident má v povolební době za úkol podle ústavy mimo jiné přijmout demisi dosavadní vlády a následně pověřit někoho sestavením vlády nové. Na podpis hlavy státu budou čekat i zákony, které by po předchozím souhlasu nynější Sněmovny schválil příští týden i Senát.

Reklama

Výběr článků

Načítám