Hlavní obsah

Tisícům Ukrajinců skončí automatický nárok na státní zdravotní pojištění

Tisícům Ukrajinců skončí v následujících týdnech automatický nárok na státní zdravotní pojištění. Budou muset zdravotní pojišťovně znovu doložit, zda mají nadále nárok na státní pojištění nebo za ně pojištění bude hradit někdo jiný. U Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP) se to bude postupně týkat asi 215 tisíc běženců. Novinářům to v úterý řekl předseda správní rady VZP Tom Philipp.

Foto: Klára Mrázová, Právo

Ilustrační foto

Článek

U VZP se od únorového začátku ruské invaze na Ukrajinu registrovalo 350 tisíc Ukrajinců. Z toho 215 tisíc jich je ve věku od 18 do 65 let a ti se budou muset na pojišťovnu znovu obrátit.

Pojišťovna předpokládá, že část z nich už se vrátila zpět na Ukrajinu. Podle Philippa 43 tisíc běženců pojištěných u VZP si už našlo uplatnění na trhu práce a platí za ně pojištění zaměstnavatel nebo si jej jako OSVČ platí sami.

Uprchlíci pracují především na nekvalifikovaných pozicích

Domácí

Pro ty, kterých se povinnost kontaktovat pojišťovnu týká, pojišťovna vytvořila formulář, který bude možné vyplnit on-line na webu pomocukrajine.vzp.cz.

Změny ve zdravotním pojištění pro Ukrajince přinesla novela zákona zvaného lex Ukrajina, která začala platit na konci června.

Podle novely stát hradí uprchlíkům vyjma seniorů a dětí zdravotní pojištění nejvýše 150 dnů. Poté uprchlíci do osmi dnů musí kontaktovat svoji pojišťovnu.

První Ukrajinci začali do Česka přicházet na přelomu února a března.

Výběr článků

Načítám