Hlavní obsah

Tisícovka lidí protestovala v Praze proti válce v Iráku

Novinky, Pavel Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Asi tisícovka lidí různého věku se zúčastnila protestu proti válce v Iráku na pražském Staroměstském náměstí, jež začala ve 14. hodin. Odsud se za zvuku bubnů, pískotu a skandování hesel demonstranti vydali na průvod městem k britskému a americkému velvyslanectví. Tam také pokojná akce asi po dvou hodinách skončila.

Foto: Petr Hejna

Roman Dragoun

Článek

Celou ohlášenou akci sledovali policisté, kteří nemuseli zasahovat. Jediný incident vyvolal mladík, který vylezl na památník Jana Husa, kde chtěl vylepovat plakáty. Na výzvu policistů, aby slezl dolů, seskočil a poranil si nohu. Nabídku na lékařské ošetření ovšem odmítl.

Válka problém jménem Husajn nevyřeší

Slova se ujalo několik řečníků. Novinář Petr Uhl odmítl preventivní válku proti Iráku, protože je v rozporu se zásadami kolektivní bezpečnosti, které prosazuje OSN a Rada bezpečnosti.

Zástupci irácké společnosti v Česku označili Saddáma Husajna za hlavního nepřítele iráckého lidu, který jako první v Kurdistánu použil chemické zbraně proti vlastním občanům. Zdůraznili však, že tzv. preventivní válka problém nevyřeší.

Akci pořádá Iniciativa proti válce, ke které se přidalo několik desítek anarchistů. Ti se sešli už o půl hodiny dříve na Palackého náměstí.

Petice proti válce

Spoluorganizátorka demonstrace Blanka Charvátová sdělila, že petici proti preventivní válce s Husajnovým režimem a za mírové řešení v neděli podepsaly již tři tisíce občanů. "Petici předáme Parlamentu, vládě a prezidentovi Václavu Klausovi," řekla Charvátová.

Reklama

Související témata:

Související články

Irák je rozdělen na čtyři válečné oblasti

Irák se nezakrytě připravuje na válku. Irácké vedení v sobotu večer rozdělilo zemi na čtyři vojenské oblasti. Každá z nich má svého velitele, kteří podléhají...

Výběr článků

Načítám