Hlavní obsah

Testovací e-shop s dálničními známkami už vyzkoušelo přes sto tisíc lidí

Novinky, ven, kle

Necelých dvacet čtyři hodin od spuštění webové stránky ferznamka.cz ji navštívilo téměř 130 tisíc lidí, potvrdil Novinkám majitel digitální agentury Actum a organizátor víkendového hackatonu Tomáš Vondráček.

Foto: Petr Horník, Právo

Skupina 60 programátorů v rámci veřejného hackathonu začala pracovat na novém IT systému elektronických dálničních známek.

Článek

Ihned po svém spuštění po nedělní šesté večer web přilákal desítky tisíc lidí. „V nejexponovanějších časech okolo 19:47 hodin jsme měli na webu přibližně 9500 unikátních přístupů za minutu a web ve stejný okamžik používalo 40 tisíc uživatelů,” popsal Novinkám Vondráček.

Web podle něj nápor návštěvníků ustál. „Odpovídal s průměrnou odezvou 20 milisekund, tedy extrémně rychle.”

Během prvních hodin se podle něj potýkali pouze s malým zádrhelem. „Na jedné z domén jsme měli krátkodobý výpadek, což je poplatné tomu, jak celý projekt vznikal a pod jakým časovým tlakem byl spuštěn,” vysvětlil Vondráček, proč některým uživatelům stránka během nedělního večera a noci nefungovala.

Organizátor hackatonu Vondráček: Politici jsou úplně v šoku

Domácí

Na adrese ferznamka.cz je už možné skutečně nakupovat. Místo opravdové dálniční známky však lidé zatím získají jen symbolickou známku za jednu, dvě nebo tři koruny. Ta samozřejmě neplatí jako poplatek umožňující jízdu po dálnicích, příspěvek skončí na transparentním účtu Nadačního fondu Kolečko.

„Transakci až do zaplacení charitativního příspěvku 1, 2 nebo 3 Kč zrealizovalo přes 8 000 lidí. Konkrétní částka a data se na transparentním účtu budou zobrazovat s denním zpožděním,” uvedl v pondělí po poledni Vondráček.

Vychytáváme mouchy

Stránka podle něj stále funguje v tzv. beta provozu. „To znamená, že sbíráme připomínky od uživatelů, které vyhodnocujeme a budeme postupně opravovat.” Případné závady je možné hlásit na mail support@actum.cz.

Stránku s e-shopem naprogramovaly pod Vondráčkovým vedením během víkendu desítky dobrovolníků. Státu chtěly ukázat, že cena přesahující čtyři sta milionů korun, na kolik službu ocenil státem vybraný provozovatel, je mnohonásobně předražená.

Vybudování a provoz e-shopu a aplikace na prodej elektronických dálničních známek svěřil bez výběrového řízení Státní fond dopravní infrastruktury firmě Asseco Central Europe. Zakázku po kritice médií i premiéra Babiše ministr průmyslu a zároveň ministr dopravy Karel Havlíček zrušil.

Za jeden víkend a zdarma. Vývojáři spustili systém, za který chtěl stát utratit 400 milionů

Ekonomika

„Už nikdy se k našim společným penězům nikdo nesmí chovat tak, jak nyní předvádí stát!”, zdůvodnil výzvu minulý týden na svém profilu v aplikaci LinkedIn Vondráček.

Do tzv. hackatlonu, na kterém se sejde skupina IT specialistů a ve vymezeném čase pracují na předem zadaném úkolu, se podle Vondráčka přihlásilo několik stovek zájemců. Z nich nakonec vybrali šedesát vývojářů, kteří systém od pátečního večera programovali.

Během víkendu akci navštívil premiér Andrej Babiš i ministr Karel Havlíček. Ještě před začátkem hackatlonu vládní zmocněnec pro IT Vladimír Dzurilla slíbil, že stát výslednou webovou aplikaci skutečně využije, pokud bude splňovat stanovené náležitosti.

O tom, kdy stát web převezme, se bude teprve jednat. Nejprve je nutné popasovat se s legislativou, která takový způsob řešení státní zakázky dosud nezná.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám