Hlavní obsah

Test kvůli certifikátu si lze udělat on-line, i z ciziny

Jakub Dulínek, Natálie Lošková, Novinky, Natálie Lošková, jdu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nechat se profesionálně otestovat a dostat ihned certifikát už nemusí lidé jen ve zdravotnických zařízeních. Kdekoliv na světě se mohou zájemci nechat otestovat také online. Stačí se distančně spojit s českým lékařem, který člověka testováním provede a zkontroluje správnost odebrání testu a vydá certifikát. Službu zatím nabízejí dvě společnosti.

Nově získají lidé certifikát i po samotestování onlineVideo: Novinky

 
Článek

„Hlavní výhoda je zejména pro cestovatele. Nemusí hledat odběrová centra, která bývají dražší, a nemusí řešit jazykovou bariéru. Otestovat se mohou klidně z hotelu, z pláže nebo kdekoliv jinde,” uvedla zdravotnice Tereza Sojáková z platformy Doktor na telefonu, která službu online provozuje už několik měsíců. Služba se ale podle ní těší zájmu také v Česku, často se takto testují například děti jedoucí na tábory.

Vše, co k platnému potvrzení o bezinfekčnosti člověk potřebuje, je certifikovaný antigenní test dostupný v obchodech či lékárnách, doklad totožnosti, webkamera a kvalitní připojení k internetu. Pak stačí zakoupit na webu onlinetestovaní.cz speciální voucher pro přístup do online ordinace. Ten vyjde na 200 korun. Samotným testem člověka provede zkušený zdravotník, který i dohlédne na správnost odebrání testu.

Foto: Novinky

Samotest si musí zájemce udělat v online ordinaci, kde celý proces sleduje zdravotnice.

Před vstupem do online ordinace vyplní testovaný také kontaktní údaje včetně rodného čísla, čísla pojištěnce či místa odebrání testu. „V ordinaci čeká na spojení se zdravotníkem, který ho provede testováním. Pokud je vyhodnocení splněno, ukáže člověk výsledek testu na kameru,” dodala Sojáková.

Po dokončení procesu testování obdrží osoba mezinárodně uznávaný certifikát v českém a anglickém jazyce. Ten zašle zdravotnice e-mailem a výsledek se propíše také do aplikace Tečka.

„Spolehlivost a integritu celého testování zajišťujeme tím, že zdravotníci neustále vidí na testovací sadu i testovanou osobu pomocí videokamery. V případě, že dojde k manipulaci s testem, tak zdravotnice zasáhne a test je zneplatněn,” zdůraznil Pavel Novotný z Doktor na telefonu.

Foto: Novinky

Celý proces online testování i s vyhodnocováním výsledků trvá zhruba 20 minut.

V úterý spustila možnost online testování také společnost Test do kapsy. Ta nabízí obdržení výsledku do 45 minut. Potřeba je speciální rychlotest, který disponuje QR kódem pro identifikaci testu a který je dostupný na webu a v partnerských obchodech. Test i se službou vyjde na 260 korun.

Zdravotník v jejich případě člověka provede jen samotným odebráním testu, který se následně označí bezpečnostními prvky. Do půl hodiny obdrží člověk výzvu pro vyfocení testu i s výsledkem a obratem dostane elektronické potvrzení, které je též platné jako covid pas pro cestování.

Foto: Novinky

Otestovat se mohou lidé jakýmkoliv certifikovaným testem ať už ze slin, či výtěrem z nosu.

Zatímco v případě Testu do kapsy si člověk hradí jen samostatný test za 260 korun, společnost Doktor na telefonu nabízí samostatný voucher na testování za 200 korun. K tomu je nutno připočíst náklady za test, které se mohou výrazně lišit. Lze si koupit i balíček voucheru s testem za 230 korun.

Na online testování se zatím nevztahuje pojišťovnou proplácené antigenní testování, podle zdravotnice Sojákové ze společnosti Doktor na telefonu však o této možnosti jednají s ministerstvem zdravotnictví.

Online forma testování v rámci telemedicíny je v zahraničí již poměrně hojně rozšířená, kromě asijských zemí je populární i v Německu, Francii či Velké Británii.

Reklama

Výběr článků

Načítám