Hlavní obsah

Teplota klesla až na -25 stupňů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Teploty v úterý nad ránem spadly na některých místech výrazně pod nulu. V Pohoří na Šumavě naměřili 25,8 stupně mrazu. Chladno bylo ale v celém Česku, v Praze se teploty nad ránem pohybovaly kolem -10 stupňů.

Foto: Český hydrometeorologický ústav

Teploty v úterý v 6:00

Článek

„Mrazu kralují opět mrazové lokality Novohradských hor, Šumavy a také Krušných hor, kde je i kolem -25 °C,“ uvedl Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Například na Jizerce v Jizerských horách, která obecně patří k nejchladnějším místům v Česku, tentokrát taková zima nebyla. Naměřili tam -9 stupňů Celsia.

Výrazně chladněji je na jihozápadě země, teploty i v nehorských oblastech klesly i na -12 stupňů, naopak na jihovýchodě Moravy byly „jen“ -3 stupně.

Silničáři upozorňují, aby řidiči byli opatrní nejen na silnicích nižších tříd, kde leží sníh, ale i na velkých komunikacích, které jsou mokré. Klasická sůl ve velkých mrazech totiž ztrácí účinnost. Obecně se udává, že funguje zhruba do teplot -7 až -9 stupňů. Čím nižší teplota, tím více soli je potřeba použít.

Pod bodem mrazu zůstane rtuť teploměru celý den, teploty se budou pohybovat kolem -5 stupňů. Obloha bude jasná.

Anketa

Vadí vám stávající mrazivé počasí?
Ano, raději bych teplo.
34,9 %
Pár dní to nevadí, pak už ano.
32,3 %
Nijak zvlášť
14,2 %
Mám ho naopak rád/a.
18,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 14277 čtenářů.

Po sněžení přijdou silné mrazy. Meteorologové rozšířili výstrahu

Počasí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám