Hlavní obsah

Tendry Lesů ČR pod palbou kritiky ekologů a menších dřevařů, resort je hájí

Ve čtvrtek vyhlášené jednoroční tendry Lesů České republiky na lesní práce v roce 2011 vyvolaly kritiku na adresu státního podniku ze strany ekologů a menších dřevozpracujících firem. Ekologická organizace Hnutí Duha tendry označila za tunelování. Podle Asociace českých a moravských dřevozpracovatelů tendr diskriminuje menší firmy a ohrozí zaměstnanost v regionech.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Asociace proto zašle v příštích dnech stížnost antimonopolnímu úřadu. Ministerstvo zemědělství za LČR stojí a tendry podporuje.

"Jedním z bodů stížnosti bude zvolený způsob prodeje dřeva, neboť neumožňuje nakupovat dříví přímo od státního podniku Lesy České republiky," řekl prezident Asociace českých a moravských dřevozpracovatelů Zdeněk Valný. Asociaci vadí také snížení počtu územních jednotek, ve kterých se bude soutěžit.

Původní obří desetiletý tendr v hodnotě 16 miliard korun, který kritizovali politici, ekologové, lesníci a výhrady k němu měl i antimonopolní úřad, Lesy ČR zrušily v polovině letošního května. Jednoroční tendr je jakýmsi nouzovým řešením a má zabránit přerušení lesních prací po 1. lednu 2011. Lesnické firmy koupí od státu dřevo a budou ho samy dále zpracovávat a obchodovat s ním. Vítězové tendrů budou muset minimálně pětinu objemu čtvrtletně vytěžené dřevní hmoty nabídnout na tuzemský veřejný trh se dřevem, tedy obchodovat s ním na burze.

Podle Valného malé výrobce diskriminuje už samotné snížení počtu územních jednotek o polovinu na 108, čímž dvojnásobně narostou jejich parametry včetně rozlohy. Menší uchazeči je tak na rozdíl od velkých firem budou jen velmi těžko schopni splnit. "Jestliže dneska existují firmy, které nedosáhnou ani na jednotku, která by představovala 70 procent nové průměrné jednotky, tak nemá cenu se ani hlásit," poznamenal. Podobně se vyjádřilo také Hnutí Duha, podle něhož řada menších firem, jež na venkově dávají práci tisícům lidí, může během jednoho roku zkrachovat.

"Plánovaný model prodeje dřeva motivuje dodavatelské firmy, aby těžily více, než je zdrávo a než kolik mají povoleno," uvedl Jaromír Bláha z Hnutí Duha. Podmínky plánovaných nových tendrů jsou podle něj navíc v rozporu s programovým prohlášením vlády i s koaliční smlouvou. V té je v části věnované lesnímu hospodářství uvedeno, že koalice "bude prosazovat dynamický obchodní systém, který zajistí všem partnerům rovné podmínky".

"Těžba dřeva probíhá podle lesních hospodářských plánů bez ohledu na to, komu lesy patří a kdo v nich těží," oponoval ministr zemědělství Ivan Fuksa.

Jestliže tvrdí, že hodnota tendru je 2,5 miliardy a obrat lesů je někde kolem 10,5 miliardy korun, tak tam něco nehraje.

Generální ředitel LČR Svatopluk Sýkora na čtvrteční tiskové konferenci ocenil tendr na příští rok na zhruba 2,5 miliardy korun. Podle Valného je však skutečná cena zakázky čtyřnásobně vyšší. "Jestliže slučují v té soutěži nákup služby s prodejem dřeva a tvrdí, že hodnota tendru je 2,5 miliardy a obrat lesů je někde kolem 10,5 miliardy korun, tak tam něco nehraje," řekl Valný. V ceně zakázky by podle něj měla být započtena i cena dříví, o které se soutěží.

Mluvčí LČR Zbyněk Boublík řekl, že odhadovaná cena zakázky 2,5 miliardy korun se týká nákladů zadavatele na pěstební a těžební činnost. "Cena dříví je příjmem a neřídí se zákonem o veřejných zakázkách. Informace poskytnutá na tiskové konferenci byla správná," uvedl.

Mluvčí LČR Zbyněk Boublík řekl, že odhadovaná cena zakázky 2,5 miliardy korun se týká nákladů zadavatele na pěstební a těžební činnost. "Cena dříví je příjmem a neřídí se zákonem o veřejných zakázkách. Informace poskytnutá na tiskové konferenci byla správná," uvedl.

Výběrové řízení se uskuteční podle nového zákona o zadávání veřejných zakázek. Ten vylučuje z účasti ve veřejných soutěžích firmy s anonymními vlastníky. Akcie na majitele má podle dostupných informací stále řada velkých dřevařských firem. Pokud firmy do doby podání přihlášky nezmění formu svých cenných papírů na akcie na jméno, nebudou se moci o zakázku ucházet. Valný se obává, že některé firmy tak neučiní, a ačkoliv se výběrového řízení oficiálně nezúčastní, budou se na zakázkách podílet jako subdodavatelé nastrčených vítězných firem.

Desetiletý tendr zrušil antimonopolní úřad

LČR slíbily, že letos aktualizují střednědobou i dlouhodobou koncepci těžby tak, aby bylo možné včas připravit a vyhlásit novou zakázku na lesní práce s účinností od 1. ledna 2012. "Předpokládám, že se Lesy ČR poučily ze zrušení výběrových řízení úřadem pro hospodářskou soutěž na jaře letošního roku a tyto soutěže jsou již právně připraveny bez chyby," podotkl Fuksa.

Nyní se ve státních lesích hospodaří podle systému tendrů na roky 2008 až 2010, jejichž platnost vyprší v závěru letošního roku. Těžařské firmy podle něj prodávají polovinu vytěženého dřeva, druhou polovinu dřeva prodávají Lesy ČR. Pravidla zrušených tendrů počítala s tím, že asi 90 procent dřeva prodají samy těžařské firmy.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám