Hlavní obsah

Televize ani církev volbu prezidenta nezmanipulovaly. NSS smetl ze stolu další stížnost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Volební senát Nejvyššího správního soudu (NSS) v čele s Tomášem Langáškem zamítl stížnost na prezidentskou volbu, jejíž pisatel se rozhořčoval nad tím, že tři tuzemské televize, vládní koalice a také církev zmanipulovaly volbu prezidenta republiky.

Foto: Milan Malíček, Právo

Jedna z předvolebních debat prezidentských kandidátů Petra Pavla a Andreje Babiše v televizi Prima.

Článek

Podle návrhu, který NSS dostal, by se měly volby opakovat a náklady by měly zaplatit televize Prima, Nova a Česká televize. Navrhovatel ve svém podání dovozoval, že televize Prima a Nova postupovaly nezákonně, když rozdělily prezidentské kandidáty na dvě skupiny, čímž favorité volby dostali větší časový prostor.

Česká televize pak některým kandidátům podle návrhu pokládala „podjaté“ otázky, které měly za cíl je ztrapnit. „Konkrétně vytvořila v divácích dojem, že Česká republika a Polsko jsou ohroženy válkou ze strany Ruska, a donutila Andreje Babiše odpovědět na otázky, na které odpovídat nechtěl,“ stěžoval si muž.

Ovlivnění voleb spatřoval stěžovatel i ve vyjádření předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéty Pekarové Adamové, který prý „strašila voliče ruskými vlivy a pomlouvala Andreje Babiše, že lže, aniž pro to měla důkaz“.

Slíbil mi, že to nezveřejní, setřela vtipně Pekarová Adamová Babišovu lživou kampaň na sítích

Domácí

„Nezákonný postoj církve“

„Vrcholem nezákonného jednání byl postoj církve, která Andreji Babišovi neumožnila přístup do kostela a svůj postup zdůvodnila jeho snahou zneužít církev ke své volební kampani. Srovnání výsledků prvního a druhého kola na Moravě prokazuje, že tendenční jednání církve zmanipulovalo v těchto regionech volbu,“ dodal stěžovatel.

Volební senát NSS ale nenašel důvod k zásahu. Mimo jiné odkázal na dřívější rozhodnutí, podle kterého je legitimní, pokud kandidáti nedostávají zcela shodný mediální prostor, ale tento je odstupňovaný podle společenské významnosti.

Pražské Jezulátko zavřelo Babišovi dveře. Nechceme být součástí jeho kampaně, prohlásil rektor kostela

Prezidentské volby

„Mechanický požadavek na přidělování zcela stejného rozsahu dalšího prostoru v médiích nad rámec zaručeného rovného vysílacího času ve veřejnoprávních médiích všem by totiž většině občanů upíral možnost být podrobněji a ve větším rozsahu informován o těch kandidujících subjektech, mezi jejichž volbou se rozhoduje právě tato většina,“ vysvětlil Langášek.

Problém soudci nenašli ani v otázkách na Andreje Babiše. „Otázky související s bezpečnostními tématy jsou vzhledem k aktuální světové situaci nepochybně namístě a ostatně sám Andrej Babiš si vybral téma bezpečnosti jako jedno z klíčových témat své kampaně. Je proto pochopitelné, že i tímto směrem směřovaly otázky v předvolebních debatách,“ připomenul Langášek.

Babiš by nevyslal vojáky na pomoc napadenému Polsku, později se opravil

Prezidentské volby

Ani nejrůznější vyjádření politiků či postojů části církve směrem k Andreji Babišovi podle soudu volby nezákonně neovlivnilo. „Andrej Babiš byl nejenom prezidentským kandidátem, ale je rovněž poslancem, bývalým předsedou vlády, stávajícím předsedou politického hnutí ANO a nadto se bezprostředně před konáním prezidentské volby konalo hlavní líčení v rámci trestního řízení proti Andreji Babišovi. Není proto možné dávat přímou souvislost mezi prezidentskými volbami a naprosto všemi negativními výroky, které se v době před jejich konáním ve veřejném diskurzu objevily,“ konstatoval Langášek.

Reklama

Výběr článků

Načítám