Hlavní obsah

Televize Al-Džazíra vysílala reportáž o postavení Romů v ČR

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Situaci Romů v České republice se ve více než tříminutové reportáži věnovala na svém anglickém kanále katarská televize Al-Džazíra. Zaměřila se zejména na diskriminaci romských dětí v přístupu ke vzdělání a uvedla, že Romové jsou znevýhodňováni po staletí.

Foto: Ivan Vilček, Právo

Katarská televize se zaměřila na situaci romských dětí. Ilustrační foto

Článek

Reportáž popisuje situaci romských dětí z Berounska, které, ačkoli netrpí žádným mentálním postižením, chodí do zvláštních škol. "Ředitelé a učitelé na školách nechtějí ve třídách romské děti, chtějí, aby Romové chodili do zvláštních škol a české děti do normálních," říká Gabriella Urbanicová, matka romských chlapců Patrika a Davida.

"Je jim jedno, jestli jsou talentované nebo ne, prostě chtějí, aby byli pryč z normálních škol," popisuje situaci, v níž její děti vyrůstají.

To, že na českých školách přetrvává segregace, uznává i náměstek ministerstva školství Dušan Lužný. "Věřím, že vůle situaci změnit tu je, ale ta vůle je omezená," uvedl v reportáži Lužný. Připravuje se nový zákon, který by problém vyloučení romských dětí z normálních základních škol řešil, ale Lužný tvrdí, že poslanci odrážejí nálady většinové společnosti. "Dokonce i v parlamentu jsou xenofobní nálady," konstatoval Lužný.

Al-Džazíra v reportáži uvádí, že Česká republika po pádu komunismu zažila velký ekonomický boom a patří k nejbohatším postkomunistickým státům. Většina Romů však podle ní žije jako rodina z Berounska ve špinavých přelidněných panelácích.

Romská komunita se s diskriminací potýká po staletí, například co se týče pracovních příležitostí nebo bydlení, uvedla katarská televize v reportáži z Česka. "Vyřešit je třeba mnoho problémů, ale vzdělání je nezbytným prvním krokem, pokud má být budoucnost Romů lepší než jejich minulost," uzavřela zpravodajka Al-Džazíry.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám