Hlavní obsah

Tatra dodá vozy pro armádu za 2,7 mld. korun

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Nové nákladní vozy pro českou armádu bude vyrábět kopřivnická Tatra, aniž by musela projít sítem výběrového řízení. Vláda ve středu večer schválila návrh ministerstva obrany, podle kterého by měla armáda do roku 2014 získat za 2,7 miliardy korun tisícovku vozů Tatra.

Článek

Z celkových 977 nových strojů mají 522 tvořit tzv. střední terénní vozy, které budou vybaveny pouze korbou a první armáda chce již od příštího roku. Zbývajících 421 vozů by měly být osazeny speciálními nástavbami. Nákup tatrovek schválila vloni již vláda Vladimíra Špidly, ale mezi tím se objevily pochybnosti, zda armáda může nakoupit auta bez výběrového řízení, aniž by porušila evropské zákony hospodářské soutěže.

Ministerstvo obrany proto zadalo právní rozbor advokátní kanceláři, která dospěla k závěru, že nákup tatrovek splňuje podmínky - jsou potřebné pro ochranu země a jde o vojenský materiál - a zakázka může být tedy zadána jednomu dodavateli. Podle ministerstva nehrozí případná žaloba od rozhněvané konkurence.

Podle vládního dokumentu, který má Právo k dispozici, budou vozy nasazovány v misích v krizových oblastech či v době válečného ohrožení. "Proto se požaduje, aby bylo vozidlo chráněno v některých částech pancéřováním proti účinku střepin ručních granátů, pěchotních min a účinkům ručních střelných zbraní do ráže 7,62 mm." Úpravou se liší tato auta od civilní verze, na kterou by jinak musela být vypsána soutěž.

Většinovým vlastníkem Tatry je od října 2003 americká Terex Corporation s 71 procenty.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám