Hlavní obsah

Rekord v největším počtu k sobě svázaných bot upozornil na vadu „golfových nohou“

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na pražském náměstí Míru ve čtvrtek ráno proběhla charitativní akce Tkaničková výzva. V jejím rámci se lidé pokusili o rekord v počtu lidí s největším počtem k sobě svázaných bot. Cílem bylo upozornit na ortopedickou vadu Pes Equinovarus Congenitus, známou také jako golfové nohy. Na místě natáčel i štáb Novinek.

Svázáni tkaničkou na Náměstí MíruVideo: Novinky

 
Článek

Tkaničkové výzvy se na náměstí Míru zúčastnilo celkem 313 lidí, kteří spojeni do několik desítek metrů dlouhého hada vytvořili český rekord v počtu lidí s botami svázanými k sobě. Podle Veroniky Labaštové z nadačního fondu Achilleus, který výzvu pořádá, splnila akce očekávání.

Pro „golfové nohy“ je charakteristické ohnutí a vybočení v kloubech zadní části nohy a vnitřní rotace a přitažení v kloubech přední části nohy. Člověk, který touto vadou trpí, se pohybuje, jako kdyby měl tkaničky bot svázané k sobě.

Cílem účastníků výzvy bylo upozornit na to, jak se pacienti cítí, i na to, že lze jejich problémy mírnit.

Foto: Petr Horník, Právo

K nemoci „golfových nohou“ se na náměstí Míru konala charitativní akce Tkaničková výzva s pokusem o rekord v počtu lidí s největším počtem k sobě svázaných bot

Podle nadačního fondu Achilleus se dá na vadu přijít pomocí ultrazvuku v 16. až 18. týdnu těhotenství a nejefektivnější je zahájit léčbu dítěte co nejdříve. S „golfovými nohami“ se podle fondu rodí v České republice jedno dítě každý druhý den.

Mezi osoby, které vadou golfových nohou trpí, patří také podnikatel a kadeřník Tomáš Arsov. Ten v rámci osvěty právě s organizací Achilleus dlouhodobě spolupracuje a je patronem Tkaničkové výzvy .

Ortéza malé Anežce pomáhá při chůzi s rovnováhou, nyní potřebuje větší. Rodina si ji ale nemůže dovolit

Děti

Reklama

Výběr článků

Načítám