Hlavní obsah

Tábory jdou na dračku, i když zdražují

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zajistit letní romantiku a nechat děti vyřádit po útlumu za pandemie se snaží víc rodičů než dřív. Organizátoři letních táborů už teď hlásí enormní poptávku, a to navzdory zdražení.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Teď je boom úplně všech typů táborů. Když to srovnáme s minulým rokem a předloňskem, tak je tam enormní nárůst, protože nebylo jisté, zda a za jakých okolností se budou konat. Teď už to nikdo neřeší, takže je raketový růst, skoro ještě vyšší než v době předcovidové,“ sdělil Právu šéf Asociace dětské rekreace Miroslav Topinka.

Přitom za tábory si budou muset rodiče připlatit zejména kvůli zvyšujícím se nákladům.

„V první řadě jdou peníze na energie a jídlo a pak i na vedoucí, pokud si je organizátor platí. Ceny vzrostly o 500 až tisíc korun. Ale zjevně to rodiče neřeší. Každý ví, že je vysoká inflace,“ řekl Topinka.

Školáci se bojí dělat chyby a často v učení nevidí smysl, tvrdí průzkum

Věda a školy

Běžné tábory tak podle něj v průměru letos vyjdou na čtyři až pět tisíc korun za týden, čtrnáctidenní turnusy na 5500 až sedm tisíc.

Tradičně nejžádanější bývají tábory se speciální tematikou.

Chlapci vyhledávají například adrenalinové tábory s paintballem nebo airsoftem, dívky zase tábory s koňmi nebo se zaměřením na tanec či modeling. V kurzu bývají i umělecké tábory, kde se děti věnují hudbě nebo divadlu.

Za příměstské také připlatí

Více jsou ale k mání klasické tábory v přírodě s celotáborovou hrou a se sportovní činností.

Ty patří do levnějších kategorií. Zejména ty na zelené louce u lesa v teepee.

Zvýšení cen táborů trápí Jaroslava Syrového z Centra dětí, který organizuje tábory dvacet let. Letos jeho spolek pořádá 15 táborů.

„Je to nepříjemné, protože inflace v segmentu táborů je ještě větší. Spousta rekreačních objektů totiž funguje i mimo sezonu a kvůli covidu se jim sezona smrskla třeba ze šesti měsíců jen na ty prázdniny. Loni skřípali zuby a letos už je to úplně bída. Mají spoustu fixních nákladů a musí to rozpočítat, takže my jsme to taky museli promítnout do koncových cen a spoustě rodičů se to nebude líbit. Úplně se za ty ceny stydím. Ale ony odrážejí náklady,“ popsal Právu Syrový.

Na základce v Kolíně mají školní televizi

Domácí

Jeho tábory jsou na devět až deset dní a rodiče za ně minule platili zhruba šest tisíc. Nyní si budou muset připlatit pětistovku.

U příměstských táborů je drahota ještě markantnější.

„Příměstské jsem měl na pět dní za pěkných 2800, teď je to 3400 korun. Jistě, není v tom ubytování, ale nahoru leze všechno. Když jsme dřív objednávali celodenní výlet do trampolínového parku nebo lanového centra, tak nám jako táboru hned dávali 50procentní slevu. Ale teď se kroutí, na hromadnou slevu nechtějí přistoupit. A pokud loni vyšel výlet na 450 korun na den, tak nemůžeme najednou po rodičích chtít 900. Takže to rušíme,“ vyložil Syrový.

Vítr v peněženkách se nedotýká skautů. O českou vlajkovou loď v otužování mládeže, organizaci Junák, je zájem bez ohledu na pandemii.

Celoroční vrchol

„Kluci a holky berou tábor jako vyvrcholení celoročního programu. Obavy o zájem nemíváme a nemáme je ani letos. Naopak každý rok s námi jezdí na tábor více a více dětí, stejně jako každý rok přibývá skautů a skautek. Je jich kolem 30 tisíc,“ sdělila Právu mluvčí Junáka Barbora Trojak.

Vzdělávání je potřeba více zaměřit na rozvoj dovedností a nadání, nabádá sdružení

Věda a školy

Skautských středisek je podle ní na 400 a oddílů až dva tisíce. Ceny skautských táborů, vedených spíš spartánsky, se různí, ale třeba ve zlínském 6. středisku vyšel loni den na 240 Kč. Z toho platil magistrát 50 Kč na den.

Někdy jsou výdaje i nižší. Zvýší je leda ceny potravin, protože děti bydlí většinou pod plachtou, vaří si samy pod dohledem kuchaře dobrovolníka a i vedoucí jsou dobrovolníci.

„Nepůjde o nějak razantní zdražení. I přes něj budou skautské tábory stále patřit k těm nejdostupnějším možnostem pro rodiče,“ dodala Trojak.

Reklama

Výběr článků

Načítám