Hlavní obsah

Na základce v Kolíně mají školní televizi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ač je to k neuvěření, i na základní škole může fungovat televizní zpravodajství. V ZŠ Mnichovická v Kolíně jedno takové mají. Jmenuje se TV5. Tvoří ho tým pěti osob – čtyř žáků sedmého ročníku (Eleonory Buřilové, Kristiána Červeňáka, Sarah a Sophie Šantrůčkových) a Michaely Brejchové – bývalé televizní moderátorky, pod jejíž záštitou celý projekt vznikl.

Foto: ZŠ Mnichovická, Kolín

Tým tvoří čtyři žáci 7. třídy a bývalá televizní moderátorka Michaela Brejchová.

Článek

„Můj profesní život se dělí na dvě části – mediální a pedagogickou. Působila jsem řadu let v televizi i v internetovém a rozhlasovém zpravodajství, okusila práci reportérky i moderátorky,“ řekla o projektu Brejchová v rozhovoru pro Právo a Novinky.cz.

„Říkala jsem si, že by vůbec nebylo špatné tyto dvě profese skloubit dohromady. A stal se zázrak – narazila jsem na báječné vedení školy, paní ředitelku Ivu Lokajovou a jejího zástupce Jana Chvojku. Celá škola je velmi pokroková a její vedení mělo stejný nápad jako já – vybudovat školní televizi. A tak jsme se do toho pustili,“ dodala.

Natáčení každý týden

„Natáčíme průběžně každý týden – tematicky z oblasti školy i města Kolín. Někdy pracujeme i o víkendech. V rámci odpoledního zájmového kroužku pak dotáčíme moderátorský projev. Pracujeme s klíčovací plochou a televizní studia pak dotváříme doma v postprodukci s mým manželem,“ říká Michaela.

Učíme se rétorice, celkovému projevu před kamerou, ale i například, jak se chovat před autoritami.

„Zatím to funguje tak, že dětem píšu scénáře já, postupně se je ale snažím vtahovat i do této problematiky. Stejně tak o kameru a zvuk se z velké části ještě starám já, avšak i toto už si žáci zkoušejí,“ řekla Brejchová.

„Děti se teď nejvíce zaměřují na samotný projev před kamerou – to se samozřejmě musí trénovat a zabírá to mnoho času. Se střihem nám pomáhá můj manžel. Zprávy ve škole vysíláme jednou měsíčně, a to prostřednictvím našeho nového youtube kanálu,“ dodala bývalá moderátorka.

„Technické vybavení máme, myslím, na velmi slušné úrovni. Část z toho již pořídila škola (kameru, mikrofon, zvuk, osvětlení, klíčovací plátno) a část techniky vlastním já s manželem. Děti jsou úžasné,“ přiznala Brejchová.

„Učíme se rétorice, celkovému projevu před kamerou, ale i například, jak se chovat před autoritami – jak je oslovovat, jak s nimi jednat, jak pokládat otázky a být při tom přirozený. Mediální branže je velmi drsná. Nechci žákům slibovat něco, co nedokážu zaručit. Na druhou stranu si ale přeju, aby věděli, že každý z nich má šanci se posunout a zapracovat na sobě tak, aby v profesním životě byl úspěšný,“ dodala.

Reklama

Výběr článků

Načítám