Hlavní obsah

Tábor v Letech: Klaus kritizuje EU, Romové zase Klause

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ostrou kritiku romských zástupců, některých politiků a dalších lidí si vysloužil prezident Václav Klaus za svůj názor, že tábor, který byl zřízen za druhé světové války v Letech u Písku a v němž byli internováni Romové, nebyl "koncentrační tábor v tom slova smyslu". Na jeho místě dnes stojí vepřín a jedná se o jeho přestěhování. To, že by o problému rozhodovala EU, považuje Klaus za "smrtící", uvedla ČT.

Článek

"Prezident Václav Klaus zachází cynicky s genocidními zločiny spáchanými na Sintech a Romech za nacismu a zkresluje historickou skutečnost, že systém spočíval právě v tom vytvořit podmínky vedoucí k smrti lidí a zvlášť dětí. Takový výrok vůči židovským obětem nacismu by vyvolal celosvětovou debatu," řekl předseda Ústřední rady německých Sintů a Romů Romani Rose na pražském semináři o menšinové politice zemí EU ve vztahu k Romům.

Sintové jsou subetnická skupina Romů žijící v Německu od 16. století. Člen vedení Výboru pro odškodnění romského holokaustu Markus Pape uvedl, že Klaus zbrkle opakuje lži nacistických pachatelů místo toho, aby kriticky a s pomocí historiků zkoumal míru osudu občanů, kteří se stáli obětí nacismu a jejichž je prezidentem.

"Vzhledem k tomu, jak pečlivě komentuje problémy většinového obyvatelstva, nastává otázka, zda je skutečně prezidentem všech občanů, anebo jen určité skupiny obyvatelstva," dodal Pape. 

"Je to ponížení obětí v děsivé míře," uvedl europoslanec za německé Zelené Milan Horáček. Klaus tvrdí, že tábor byl původně určen "pro ty, kteří odmítli pracovat", zdaleka prý nebyl jen romský, ale připouští, že se tam odehrála řada tragédií. Podle historických pramenů přišlo v táboře o život 326 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám