Hlavní obsah

Tábor pro uprchlíky v Malešicích Prahu 10 zaskočil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rozhodnutí vybudovat nové stanové městečko pro ukrajinské uprchlíky, které by mělo v pražských Malešicích vyrůst ke konci května, zaskočilo starostku městské části Praha 10 Renatu Chmelovou (VLASTA – koalice občanů Prahy 10, KDU-ČSL, STAN a Desítka pro domácí). Tvrdí, že magistrát výběr místa, i když je na pozemku České pošty, s ní málo konzultoval.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Pozemek České pošty, na kterém vyroste stanový tábor.

Článek

„Úředník z magistrátu žádal součinnost od našeho úředníka s vykácením náletové zeleně v místě, kde má být městečko zřízeno. Náš pracovník mě informoval. Okamžitě jsem kontaktovala primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) a bylo mi sděleno, že žádnou součinnost nepotřebují,“ řekla Právu Chmelová.

Starostka Prahy 10 si myslí, že je nutné, aby o takto zásadních věcech byla městská část lépe informována.

Hřib: Možná ani nebude třeba

Nedostatek komunikace ze strany primátora ale odmítl mluvčí magistrátu hlavního města Vít Hofman. „O tomto záměru telefonicky informoval odbor bezpečnosti pražského magistrátu v úterý dopoledne přímo paní starostku, a to po ranním průzkumu teoretické proveditelnosti na místě.

Pan primátor si s paní starostkou Chmelovou v této věci telefonoval taktéž v úterý dopoledne, tedy ještě před tiskovou konferencí ministra vnitra Rakušana,“ sdělil Hofman.

Bouřka poškodila i pražské stanové městečko pro Ukrajince v pražské Troji

Domácí

Podle Chmelové ale selhala komunikace na úrovni města a městské části. „Rozhodlo se o nás bez nás,“ konstatovala. Dodala, že přesnou polohu vznikajícího městečka musela sama dohledávat.

Stanové městečko má vzniknout na pozemcích České pošty na rozhraní Černokostelecké a Sazečské ulice nedaleko stanice metra Depo Hostivař. Toto místo Právu potvrdila mluvčí ministerstva vnitra Klára Dlubalová. Pojmout má 150 lidí bez nároku na dočasnou ochranu, tedy například ukrajinské Romy s maďarským občanstvím.

„Pošta to tam teď připravuje, sekají trávu a podobně. Až pozemek bude připravený, hasiči začnou stavět stany. Přesný termín není zatím nikdo schopný říct. Až to bude připravené, tak se to tam postaví,“ konstatovala Dlubalová s tím, že princip městečka bude stejný jako u toho v pražské Troji.

V Praze vznikne další stanové městečko pro 150 uprchlíků

Domácí

Provozovat ho bude magistrát a vypomáhat mu budou romské organizace.

Ve středu v jednu hodinu odpoledne ještě na pozemku nikdo nepracoval. Tráva u cesty vedoucí k budově pošty sice posekaná byla, žádné další práce se v areálu neprováděly.

„Nikdo tu od rána nebyl, že by tu něco připravoval. Nechápu, jak tu něco chtějí vybudovat, když na ten pozemek nejde natáhnout elektřina, na to není kapacita,“ řekl Právu vrátný parkoviště vedle pozemku.

Zahájení provozu stanového městečka je naplánováno na konec května. „Je ale možné, že nakonec nebude vůbec využito. Situace na hlavním nádraží se totiž díky práci smíšených hlídek, zástupců cizinecké policie a neziskových organizací, které poskytují informace o možnostech pomoci, postupně stabilizuje. Počet lidí nocujících na nádraží klesl z původních zhruba 500 na cca 120,“ upozornil Hřib.

Reklama

Výběr článků

Načítám