Hlavní obsah

Syková definitivně skončila v čele Ústavu experimentální medicíny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ředitelka Ústavu experimentální medicíny Akademie věd ČR Eva Syková ve čtvrtek rezignovala na funkci. Už ve středu opustila post místopředsedkyně vládní rady pro výzkum a předseda akademie věd Jiří Drahoš dal pokyn k jejímu odvolání. Rada ústavu, která měla odvolání potvrdit, rezignaci přijala.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Eva Syková

Článek

Vědkyně a senátorka za ČSSD skončila kvůli tomu, že její vědecký tým, který v motolské nemocnici provádí experimentální léčbu ALS, údajně nechával své pacienty za terapii kmenovými buňkami platit 150 000 korun. Účast na klinické studii je přitom ze zákona bezplatná. [celá zpráva]

Syková již ve středu avizovala, že o rezignaci uvažuje, neboť nechce jakkoli poškodit renomé ústavu a akademie. Domnívá se nicméně, že nic nezákonného neudělala.

Lékařka tvrdí, že žádný pacient za svou účast v klinické studii neplatil. „Stát ovšem nikdy neřekl, kde se mají finanční prostředky na takovou studii sehnat. Kdyby totiž nešlo o nemoc s tak vážným průběhem, tak bychom nikdy nezkoušeli postup urychlit a zde jsme neměli jinou možnost než sehnat finance na realizaci studie," popsala.

Ty se nejprve sehnaly pro několik málo pacientů z motolské nemocnice z jejího interního grantu. Pak ale podle Sykové soukromá firma Bionova také platila některé pacienty, ale neměla na celou poměrně rozsáhlou klinickou studii peníze. Podmínkou projektu Evropské unie prý bylo, aby v něm působila výzkumná instituce ve spolupráci s podnikatelskou sférou. Bionova kultivuje pro motolskou léčbu kmenové buňky. Ústav v ní drží třiačtyřicetiprocentní podíl.

Čtvrtečního jednání vědecké rady, jejíž byla předsedkyní, se Syková neúčastnila.

Reklama

Související témata:

Související články

Syková rezignovala na funkci ve vládní radě

Vědkyně Eva Syková rezignovala na funkci první místopředsedkyně v Radě vlády pro výzkum, vývoj a inovace. Ve středu to řekla v ČRo. Ke složení funkce ji vyzval...

Výběr článků

Načítám