Hlavní obsah

Pražská ODS odmítla ultimátum TOP 09, primátora se vzdát nehodlá

Právo, Novinky, ČTK, trj, jas
Praha
Aktualizováno

Pražská ODS v úterý večer odmítla návrh koaliční smlouvy, který předložila TOP 09, a vytvořila vlastní, který zanedlouho zveřejní. Podle primátora Bohuslava Svobody jde ze strany koaličního partnera o "bezprecedentní akt". Primátora podpořilo 16 z 18 členů klubu. Zbývající dva zastupitelé ještě mají ve čtvrtek složit slib. TOP 09 počká, co ODS navrhne.

Foto: Petr Horník, Právo

Primátor Bohuslav Svoboda

Článek

TOP 09, která v pondělí vypověděla občanským demokratům koaliční smlouvu, nyní žádá sedm křesel v radě včetně postu primátora. Jako vítěz voleb měla dosud šest radních, zatímco ODS pět včetně primátora Svobody.

Toho se zastal premiér a předseda ODS Petr Nečas. "Odstranit takto kvalitního, dobrého primátora je prostě politická i lidská hloupost," reagoval Nečas na požadavky TOP 09. "Uvidíme, zda je to součást nějakého destruktivního trendu v rámci TOP 09," dodal s tím, že by jej to nepřekvapilo.

"Vzhledem k tomu, že víme o velmi úzkých konzultacích vedení pražské TOP 09 s celostátním vedením, tak bychom tím nebyli překvapeni," řekl Nečas.

Konec koalice nebo přeskupení sil

Pražská TOP 09 v noci předala ODS výpověď koaliční smlouvy. Strana si stěžuje na špatnou koaliční spolupráci, která znemožňuje řešení palčivých problémů. TOP 09 chce sedm křesel včetně postu primátora.

Požadavek pražské TOP 09 podpořilo i předsednictvo strany. V usnesení uvedlo, že jeho členové souhlasí, aby pražští kolegové získali místo primátora. [celá zpráva]

Po úterní reakci strana patrně počká, s čím ODS přijde. "Stále však samozřejmě platí nabídka, kterou jsme podali," řekl Právu náměstek primátora Tomáš Hudeček (TOP 09).

Reklama

Výběr článků

Načítám