Hlavní obsah

Svoboda: Kavan poškodil ČR

PRAHA

Bývalý ministr zahraničí a současný šéf Valného shromáždění OSN Jan Kavan poškodil Českou republiku. Tvrdí to šéf české diplomacie Cyril Svoboda. Kavan totiž podepsal prohlášení, že skartoval na 400 tajných spisů. Asi dvě třetiny z nich se ale nyní znovu našly a osud zbývajících není znám. Svoboda proto zakázal, aby Kavan dál dostával tajné informace.

Foto: Vladimír Uhlíř

Podvinek - vzor na papíře podle kterého se krajka paličkuje

Článek

"Jan Kavan podepsal prohlášení, že po prostudování skartoval spisy, které byly vedeny v režimu vyhrazené, důvěrné a tajné. Od roku 1999 až do roku 2002 šlo celkem o 385 jednacích čísel. Tato prohlášení nejsou pravdivá," řekl novinářům Svoboda.

Svoboda odmítl spekulovat o tom, zda se tak stalo záměrně, či šlo o "pouhou" nedbalost. "To jsou věci, které nemohu říci. I když mám určité podezření. To má člověk v hlavě," uvedl pouze. Celou záležitost podle něj musí prověřit Nejvyšší bezpečnostní úřad, který již na ministerstvu zahájil kontrolu.

Svoboda řekl, že Kavan v písemném prohlášení každý rok uváděl, že dokumenty skartoval omylem. "Mohou to být dva důvody: buď ty spisy dáváte někam a předáváte je do rukou, kde nemají být, nebo je to kombinace s neuvěřitelným nepořádkem ve vaší kanceláři a vaší práci," prohlásil Svoboda. Kavan podle něj uváděl, že omylem ročně nechal zničit asi 150 dokumentů.

Běžný záznam o skartaci ale vypadá tak, že po spisu zůstanou desky, na kterých je uvedeno, že dokument byl skartován a že u této skartace byli přítomni lidé, kteří to také dosvědčí svým podpisem. Nestačí tudíž pouhé prohlášení ministra. "Někdo může omylem strčit do toho skartovacího stroje jeden papír, ale nemůže zhruba 150," poznamenal Svoboda.  

Kavan: další pokus mé diskreditace

Ve vztahu České republiky k OSN se ale podle ministra nic zvláštního neděje. "Pan Kavan nezastupuje Českou republiku, není českým zástupcem. Tím je velvyslanec Hynek Kmoníček, který stojí v čele české mise a zastupuje zájmy země," podotkl Svoboda.

O případu už prý informoval premiéra Vladimíra Špidlu a rozhodli, že Kavanovi skončí pracovní poměr na ministerstvu zahraničí až s koncem jeho mandátu v OSN. Přímo s Kavanem ale Svoboda o záležitosti nemluvil.

Jan Kavan se proti obvinění ohradil  a celý případ považuje za další pokus o diskreditaci své osoby "na základě zkreslených a neúplných informací".

"Úspěšné české předsednictví OSN má být zamlženo mou údajnou skartací stovek tajných materiálů... Chci konstatovat, že jsem neporušil žádné své povinnosti. Pokud byly nějaké spisy skartovány, byly to výtisky multiplicitních spisů určených pro mou informaci. Ostatní výtisky těchto spisů zůstaly zachovány, pokud příslušné orgány nerozhodly jinak. Pochopitelně nemohu sdělit, o které spisy se jedná," uvedl bývalý šéf české diplomacie v prohlášení, které dnes poskytl ČTK.

Národní bezpečnostní úřad (NBÚ) zahájil s Kavanem takzvané správní řízení. Po důkladném prošetření případu volají také poslanci. "Myslím si, že se to musí prověřit, a pokud by se prokázalo přímé zavinění pana Kavana, tak myslím, že je to na nucený odchod ze všech veřejných funkcí," řekl ČTK místopředseda sněmovny a stínový ministr vnitra Ivan Langer (ODS). Nedokázal ale zatím říci, zda se kauzou bude zabývat i sněmovní komise pro kontrolu Bezpečnostní informační služby.

Tajné informace už Kavan nedostane

Mezi ztracenými dokumenty jsou například šifry velvyslanců, ale třeba i materiály NATO nebo například záznam rozhovoru s někdejším generálním ředitelem televize Nova Vladimírem Železným. Svoboda proto zakázal, aby česká mise OSN poskytovala Kavanovi tajné informace.

Na skandál se přišlo při Kavanově nynějším prověřování na nejvyšší stupeň bezpečnostní prověrky, tedy přísně tajné, řekl šéf sněmovní komise pro kontrolu BIS Jan Klas (ODS). Podle jeho informací byla zhruba polovina z údajně skartovaných písemností v archivu ministerstva zahraničí zpětně dohledána. "Otázka zní, kde je druhá polovina skartovaných písemností - byly skutečně skartovány, nebo jsou někde či u někoho uloženy?" uvedl Klas.

Kavan podle něj přišel také o osvědčení na nejnižší stupeň bezpečnostní prověrky. Kavana ani mluvčího ministerstva zahraničí se ČTK nepodařilo zastihnout.

Klas: Kavan musí rezignovat

"Jsem přesvědčen, že jediné řešení je abdikace Jana Kavana na funkci předsedy Valného shromáždění OSN a složení mandátu poslance, protože si myslím, že za ta léta, co je prověřován, nás vodil za nos, a to již při výkonu funkce předsedy výboru pro zpravodajskou činnost při Úřadu vlády, kterou zastával ve vládě Miloše Zemana," řekl Klas.

Uvedl, že už tehdy Kavana vyzval, aby se jako předseda výboru nechal okamžitě prověřit. Kavan mu však přes média vzkazoval, že o prověrku zažádal. "Máme květen 2003, a pan Kavan nemá ani osvědčení na nejnižší stupeň (prověření). Takový člověk v oblasti zahraniční politiky, která velmi často souvisí i s oblastí bezpečnosti, nemá svoje místo," poznamenal Klas.

Reklama

Výběr článků

Načítám