Hlavní obsah

Svoboda chválí vztahy s Německem

Novinky, Jaroslav Zbožínek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Vztahy ČR s Německem a Rakouskem se podle ministra zahraničí Cyrila Svobody podařilo za poslední rok zlepšit. Svoboda to prohlásil v pondělí před českými velvyslanci, kteří se sjeli ze svých zahraničních misí do Prahy. "Podařilo se do značné míry překonat ještě v minulém roce se projevující problémy ve vztazích s Německem a Rakouskem," zdůraznil.

Foto: HZS

Ilustrační foto

Článek

Argumentoval mj. tím, že v úterý přijede na návštěvu ČR německý ministr zahraničí Joschka Fischer a v září pak spolkový kancléř Gerhard Schröder. Ten měl do Prahy přijet již loni v březnu, jeho návštěvu však německá strana odložila kvůli výrokům tehdejšího premiéra Miloše Zemana na adresu sudetských Němců.

Pro další vylepšování vztahů s německy mluvícími sousedy je podle Svobody klíčovým faktorem "otevřený dialog a konzistentní postoj všech činitelů zahraniční politiky".

Ministr dále připustil, že transatlantické partnerství bylo v posledním roce narušeno spory ohledně vojenského zásahu v Iráku. ČR však podle Svobody "uspěla", protože "vytrvala". "Dnes jsme chápáni jako standardní a spolehliví spojenci," zdůraznil.

Svoboda pro novou koncepci NATO

Vyslovil se pro přijetí strategie, že NATO bude v následujících letech muset stále častěji operovat mimo své vlastní území, a to kvůli zajišťování stability mezinárodního prostoru. Své tvrzení Svoboda odůvodnil novou bezpečnostní situací po teroristických útocích v New Yorku a Washingtonu před dvěma lety.

Na adresu EU, jejímž členem se ČR stane v květnu příštího roku, ministr řekl, že by se neměl přeceňovat význam otázek technického rázu, jako například dohady o počtu evropských komisařů, o funkci předsedy Evropské rady či týmového předsednictví.

"Dnes, kdy se v médiích hovoří o EU a jejích institucích jako o jakýchsi nepřátelích, před nimiž musíme hájit své národní zájmy, se často zapomíná právě na usmiřující charakter integrace," dodal Svoboda s tím, že tento proces pomohl v 50. letech spojit tehdejší dva největší protivníky na kontinentu, Francii a Německo.

Reklama

Výběr článků

Načítám