Hlavní obsah

Světluška letos poběží v sedmi městech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Noční běh pro Světlušku na podporu lidí se zrakovým handicapem startuje v březnu, letos se zájemci budou moci k noční štafetě připojit v sedmi městech. A to v Ostravě, Plzni, Brně, Olomouci, Praze, Českých Budějovicích a Jihlavě.

Foto: Jan Pelikán

Světluška s příchodem jara chystá svou největší sportovní událost – Noční běh pro Světlušku

Článek

Světluška pro letošní kampaň zvolila motto A jak to vidíš ty?, pomocí něhož chce upozornit na problematiku zrakového postižení a vybídnout lidi k účasti. Akci doplní doprovodný program, například zraková prevence nebo masáže od nevidomých a slabozrakých masérů. Registrace na běhy jsou spuštěny na www.behprosvetlusku.cz. Startovné činí pět set korun.

Stěžejním osvětovým projektem Světlušky byla dosud zejména Kavárna Potmě, která nabídla konzumaci občerstvení v naprosté tmě.

„Letošní pozvánka na sérii charitativních běhů pro Světlušku nás vrací k jejímu účelu. Kontext tmy je pro naše běžce chvilkovým zážitkem toho, s čím se každý den, každý rok, celý život potýkají lidé se zrakovým postižením. Každý zrakově postižený na svou cestu životem vidí jinak, i o tom budeme na bězích hovořit a vybízet běžce k pravidelné a důsledné péči o tento cenný smysl,“ vysvětluje ředitelka Nadačního fondu Českého rozhlasu Gabriela Drastichová.

Nový projekt má zvýšit zapojení zrakově postižených dětí do pohybových aktivit

Věda a školy

S mottem kampaně A Jak to vidíš ty? pracují také videopozvánky. Z pohledu běžce se v nich střídají různá prostředí s různými typy zrakových vad. Kampaní se Světluška vrací zpátky k tomu, co je jejím hlavním posláním – pomáhat lidem s těžkým postižením zraku žít život podle své volby. Tématu osvěty se bude držet i v rámci doprovodných programů ve všech městech.

Na každém z běhů bude možnost přihlásit se jako dobrovolný trasér pro zrakově handicapované sportovce nebo si vyzkoušet pomůcky pro zrakově postižené, simulované zrakové vady a smyslové hry i sportovní vybavení.

„Už v loňském roce jsme se vrhli na budování databáze proškolených trasérů a průvodců pro zrakově handicapované sportovce. Na našem webu www.svetluska.net máme pro zájemce dostupnou záložku V pohybu, kde se mohou všichni, kteří chtějí věnovat nevidomým a slabozrakým svůj čas, přihlásit,“ upozornila Drastichová.

Ve všech městech bude na výběr z kratšího nebo delšího okruhu. Není přitom nutné běhat, trasu lze klidně jen projít. Vítáni jsou zájemci všech věkových kategorií, kteří chtějí podpořit dobrou věc. Registrovat se mohou také firmy.

Zakoupení vstupenek na Noční běh pro Světlušku je možné zde.

Hmatový displej i chytré brýle. Nevidomým pomáhají nové technologie

Internet a PC

Reklama

Výběr článků

Načítám