Hlavní obsah

Švejnara přišla kampaň na 850 tisíc

Právo,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ekonoma Jana Švejnara, který neuspěl v únorové prezidentské volbě, stála kampaň 850 tisíc korun. Sdělila to v pátek na dotaz Práva jeho mluvčí Klára Jirovcová-Pospíšilová. Je to o 350 tisíc korun více, než volební štáb předpokládal. Podle mluvčí suma narostla kvůli výdajům na pohoštění při Švejnarových výjezdech do regionů, kde se setkával s politiky.

Článek

Pracovalo pro něj 12 lidí. Někteří z nich svou práci odváděli zadarmo. „Finanční náhrada byla vyplacena jen těm, kteří se podíleli na administrativní části kampaně,“ poznamenala mluvčí.

K 6. únoru, tedy den před první volbou, Švejnarův tým vykázal výdaje 750 tisíc korun s tím, že ještě dobíhají některé faktury.

Nejdražší tehdy byl pronájem kanceláří (150 tisíc), telefony (140 tisíc), cesty do regionů (115 tisíc), náhrady pro administrativní část týmu (100 tisíc), nájem auta (90 tisíc), kancelářské potřeby a taxi (80 tisíc), tiskové konference a webové stránky (75 tisíc.)

Premiér Mirek Topolánek předtím řekl, že Švejnarovy výdaje sice mohly dosáhnout 500 tisíc, ale v eurech (asi 13 miliónů korun). Nařkl ho, že za ním může stát „prokorupční koalice“. Švejnar od té doby po něm marně žádá důkazy, nebo veřejnou omluvu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám