Hlavní obsah

Švédsko rozhodnutím vlády potěšeno, výrobce F-16 zklamán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Švédského velvyslance v České republice Haralda Fältha potěšilo středeční rozhodnutí česká vlády zahájit s jeho zemí jednání o pronájmu 14 stíhaček Jas-39 Gripen pro české letectvo. Výrobce neúspěšných stíhaček F-16, americká společnost Lockheed Martin, je naopak podle svého viceprezidenta pro střední Evropu Williama Perkinse zklamána.

Foto: Jan Smolík, kastelán hradu

Zimní Nové Hrady, bohužel nyní bez sněhu, pohled od jihu

Článek

"Nerozumíme, proč česká vláda nevyužila možnosti získat pro ČR a své plátce daní lepší podmínky," sdělil Perkins ČTK. Narážel tím na zájem Belgie a Nizozemska předložit na poslední chvíli vylepšené nabídky. Perkins je přesvědčen o tom, že F-16 zůstávají pro Česko nejlepším řešením. "Žádná jiná stíhačka nenabízí takovou technologii, schopnosti a strategické partnerství," míní.

Podle švédského velvyslance je rozhodnutí české vlády "dalším důležitým milníkem" při zajišťování ochrany českého vzdušného prostoru. Rozhodnutí potvrzuje, že Gripen je pro Českou republiku nejvýhodnějším řešením "z pohledu jak ekonomického, tak i z pohledu operačních i vojenských potřeb", uvedl Fälth. Dodal, že nyní začnou vyjednávání s českou stranou.

Belgický vojenský přidělenec v Praze José Warnez nechtěl výsledek jednání vlády komentovat. Belgie neuspěla s nabídkou modernizovaných stíhaček F-16. "Je to české rozhodnutí. Nemám jak to komentovat. Pokud se rozhodli pro gripeny, ať je mají. My nabídli rozhovory, pokud je nechtěli, je to jejich suverénní rozhodnutí," řekl.

Reklama

Související témata:

Související články

Švédsko asi nabídne nové gripeny

Členové komise, která má posoudit nabídky pěti zemí na prodej či pronájem 14 stíhaček pro českou armádu, se nejspíš podivili, když včera otevřeli obálku...

USA znepokojeny švédskou nabídkou stíhaček

Nabídka Švédska dodat čtrnáct nových nadzvukových gripenů české armádě vyvolala mezi částí politiků i některých armádních činitelů značné rozpaky. Obávají...

Výběr článků

Načítám