Hlavní obsah

Své lidi si beru s sebou, i když jsem nepříjemný šéf, loučil se Topolánek

Právo, Jiří Ovčáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministři bývalé vlády v pátek do poslední chvíle balili kufry. Někteří jen tašky, další si vzali zpět třeba své obrazy. Někteří dovolili redaktorům Práva být u toho, jiní raději po anglicku zmizeli a definitivně se rozloučí při oficiálním předání svých úřadů nástupcům.

Článek

Mirek Topolánek se v pátek loučil s šéfováním Evropské unie, premiérskou funkcí, nejbližšími spolupracovníky a také se svou pracovnou ve Strakově akademii. Právo bylo u toho dvacet minut před tím, než prezident Václav Klaus jmenoval vládu novou.

Topolánek krátce před čtvrtou hodinou odpolední pobýval ve své vyklizené pracovně. Seděl v čele jednacího stolu, popíjel kávu a společnost mu dělali nejbližší spolupracovníci. Například vládní mluvčí Jana Bartošová, mluvčí českého předsednictví EU Jiří Potužník nebo šéfka kabinetu Gabriela Kloudová.

Topolánek přitom rozhodně nevypadal, že by se mu měl za dvě desítky minut s koncem šéfování koaliční vládě nějak zhroutit svět. Naopak. Hýřil úsměvy a vtipkoval. Na klopě saka nechyběl odznáček s emblémem českého předsednictví, na kterém mu velmi záleželo a jehož přerušení vyslovením nedůvěry vládě těžce nesl.

Redaktorovi Práva Topolánek prozradil, co si vlastně při odchodu ze Strakovy akademie bere s sebou. "Beru si s sebou své lidi. Ti, přesto, že to měli se mnou složité přežít, protože jako šéf jsem nepříjemný, tak se mnou půjdou rádi. Vezmu si s sebou bohužel spoustu zbytečných věcí, které musím vytřídit a většinu z nich vyhodit, ale nyní nemám odvahu to udělat, protože je tam spousta osobních věcí. Vezmu si s sebou spoustu vzpomínek. Ale jinak to nějak neprožívám,“ řekl dnes již bývalý premiér Právu.

Na Jánský vršek

Nyní bude mít svou základnu na Jánském vršku na pražské Malé Straně, kde sídlí hlavní kancelář ODS. "Mám na Jánském celou dobu kancelář, teď je plná věcí, takže na startu budu asi uklízet. Jsem tam zabydlený, kancelář tam mám od doby, kdy jsem nebyl poslanec ani senátor. Navíc jsem velmi adaptabilní,“ dodal.

Právě na Jánský vršek zamíří s Topolánkem také Bartošová a Kloudová. V pátek se ostatně kromě odchodu ze Strakovy akademie řešil i program pro další dny. Tématem hovoru nejbližších Topolánkových spolupracovníků byl například úterní "Koncert pro Mirka“ na pražském Václavském náměstí.

Po rozhovoru s redaktorem Práva se Topolánek zvedl ze židle a vydal se do "předpokoje“ premiérské pracovny, kde sídlí sekretariát. Také ten byl vyklizen a připraven pro lidi, které si s sebou přivede nový premiér Fischer. V tu chvíli ale nebyl úplně opuštěn, u psacích stolů stále seděly dvě pracovnice Topolánkova sekretariátu. A právě těm věnoval dvě obrovské kytice jako poděkování za práci, kterou pro něj odvedly.

Topolánek pak poděkoval svým lidem i veřejně, na webových stránkách vlády. "Chtěl bych to udělat o to výrazněji, oč jsem to šidil během naší spolupráce. Dělat se mnou není jednoduché, nejpřísnější jsem právě na nejbližší spolupracovníky. I za to jim děkuji. Že to přežili. Těším se na další spolupráci jinde a jindy. Vážím si vás,“ uvedl nyní již bývalý premiér.

Předtím ještě rozčeřil politickou hladinu, když po summitu EU k nezaměstnanosti řekl: "Já sice přijdu o místo, ale ne o práci, protože práci, když ji hledáte, tak ji i najdete, a to je i rada pro všechny ostatní.“ To rozzlobilo některé europoslance.

Langer si radši balil průběžně

S ministerstvem se ve čtvrtek rozloučil také ministr zemědělství, místopředseda ODS Petr Gandalovič. Jak řekl Právu, bude se teď chtít coby poslanec zapojit do práce zemědělského výboru Sněmovny.

Do té doby, než se případně stane jeho členem, chce se jeho zasedání alespoň účastnit, na což má právo. "Budu moci i odpovídat na dotazy, proč se nějaká věc připravovala a podobně,“ uvedl Gandalovič.

Místopředseda ODS se poté chystá zapojit do předvolební kampaně, v předčasných sněmovních volbách by rád obhájil pozici lídra kandidátky v Ústeckém kraji.

Exministr vnitra Ivana Langer si podle svých slov balil své věci průběžně už od minulého týdne. Domů do Olomouce si už prý odvezl i své obrazy a z ministerstva odchází s pocitem hrdosti na svůj tým. "Bylo to tisíc dnů, které mi pomohly realizovat spoustu věcí, o kterých jsem přesvědčen, že tenhle rezort potřebuje, tisíc dnů setkávání s lidmi, mezi kterými jsem našel neuvěřitelně schopný tým, tisíc dnů, na které budu vzpomínat,“ poznamenal v poslední den v úřadu Langer.

Reklama

Výběr článků

Načítám