Hlavní obsah

Svázat ruce vládě bez důvěry? Reakce na návrh ODS jsou rozpačité

Právo, Jan Martinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Návrh ODS na přijetí zákona, který by omezil pravomoci kabinetů bez důvěry, budí u ostatních stran rozpačité reakce. ODS v úterý uvedla, že by zákon zakázal takovým kabinetům například dosazovat své lidi do zpravodajských či bezpečnostních složek.

Foto: Renáta Bohuslavová, Novinky

Šéf ODS Petr Fiala s předsedou poslaneckého klubu Zbyňkem Stanjurou (vpravo)

Článek

ODS chce takový zákon předložit na první schůzi Sněmovny. Varovala před tím, že by vláda Andreje Babiše (ANO) mohla dlouho působit bez důvěry Sněmovny. „Nepřipustíme, aby se opakovala situace s vládou Jiřího Rusnoka. ODS předloží zákon, který vládu bez důvěry výrazně omezí,“ řekl šéf ODS Petr Fiala. [celá zpráva]

Reakce ostatních stran na návrh ODS jsou rozpačité. „Obecně vítáme opatření proti tomu, aby tu nějakou dobu nevládla vláda bez důvěry. Ale hasíme požár, který vznikl na úplně jiném místě. Kdyby se prezident držel ústavních zvyklostí, tak by taková situace vůbec nemusela nastat,“ řekl šéf klubu STAN Jan Farský.

Bývalo zvykem, že prezident vyžadoval po kandidátovi na premiéra vyjednanou sněmovní většinu, než jej pověřil sestavením vlády. Nejednoznačně se vyjádřili Piráti. „Určitě není žádoucí, aby vláda, která nemá důvěru Sněmovny, začala na plnou sílu využívat exekutivní moc. Je důležité ji kontrolovat, ale zda formou legislativní změny, to je asi předčasné,“ podotkl předseda pirátů Ivan Bartoš.

Také levicoví politici nad návrhem ODS kroutí hlavou. „Přijde mi, že by ODS na takovou myšlenku nepřišla, kdyby zrovna nedocházelo k aktuálním jednáním o vzniku vlády. Je špatně, když na základě takové motivace vznikají zákony,“ řekl Právu předseda poslanců ČSSD Jan Chvojka.

Podle šéfa klubu KSČM Pavla Kováčika by Sněmovna spíš měla vyzvat vládu usnesením, aby nepostupovala nestandardně. „Omezení ze zákona bych zvažoval,“ řekl.

Anketa

Má mít vláda bez důvěry omezené pravomoci?
Ano
25,8 %
Ne
74,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 5868 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám