Hlavní obsah

Svatý Martin dorazí bez bílého koně, čeká nás teplotně nadprůměrný týden

Novinky, zpe
Praha

Místo sněhu přiveze letos svatý Martin inverzní počasí a nadprůměrné teploty. Podle Dagmar Honsové ze společnosti Meteopress se denní teploty na začátku týdne budou pohybovat mezi devíti a třinácti stupni Celsia. Na některých místech se však mohou vyšplhat až na sedmnáctku a mohou padat teplotní rekordy.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

Na začátku týdne bude mít počasí inverzní charakter. Až do středy bude zataženo, ráno se mohou objevit mlhy. Ranní minima se budou pohybovat v rozmezí 11 až 7 °C, odpoledne se rtuť vyhoupne na 9 až 13 °C. „Během dne bude místy polojasno a teplota se může dostat až na sedmnáct stupňů,“ říká Honsová.

Ve čtvrtek a v pátek bude zataženo, na většině území můžeme čekat déšť a přeháňky. Ranní teploty budou v intervalu 10 až 6 °C, odpolední v rozmezí 9 až 13 °C.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Během víkendu se budou nad Českou republikou rozpadat frontální systémy. „To s sebou přinese nízkou inverzní oblačnost, slabý déšť a mrholení, na většině území bude zataženo,“ uvedla Honsová. Ranní minima se v sobotu i v neděli budou pohybovat mezi 11 až 7 °C, odpolední teploty budou v sobotu stejné jako celý týden, v neděli odpoledne potom naměříme osm až dvanáct stupňů Celsia.

Podle Českého hydrometeorologického úřadu bude nadprůměrný i další týden, ale už ne tak výrazně. Denní teploty by se měly pohybovat kolem 10 °C.

Svatý Martin si tedy letos dá pohov oproti loňsku, kdy v noci z 10. na 11. listopadu sněžilo v horských oblastech. V Praze se pranostika naposledy vyplnila v roce 2007.

Reklama

Výběr článků

Načítám