Hlavní obsah

Sundávání podprsenek na ČZU pokračuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když před časem vyšlo najevo, že si studentky Provozně ekonomické fakulty České zemědělské univerzity (ČZU) v Praze musely kvůli bezpečnostním pravidlům v testovacím centru svlékat kosticové podprsenky, které aktivovaly detekční rámy, vyvolal případ vlnu nevole. Etická komise, kterou kvůli tomu svolal rektor, rozhodla o vzniku pracovní skupiny, jež by měla navrhnout řešení. Svlékání studentek, které chtějí skládat zkoušky, nicméně dále pokračuje.

Foto: Envato Elements

Detekční rám (ilustrační foto)

Článek

Detekční rámy u vstupu do testovacího centra zaznamenávají přítomnost kovu. Kvůli tomu je nutné odložit si při průchodu rámem například opasek. Citlivý přístroj je však schopen detekovat i kovové kostice podprsenek.

Praxe, na kterou před nedávnem upozornil server iRozhlas, však stále pokračuje. Jakkoliv nikdo není nucen cokoliv odkládat, podle svědectví jedné ze studentek, na které se server odvolává, je obsluha rámu striktní a pokud přístroj detekuje kov, nemůže být člověk do testovacího centra vpuštěn.

„Sundání podprsenky v testovacím centru požadováno není,“ uvedla již dříve mluvčí ČZU Karla Mráčková. Studentky, kterým rám detekuje kostice ve spodním prádle, však nemají na výběr, pokud chtějí test absolvovat.

Studentky ČZU musely svlékat podprsenky. Aktivovaly detekční rám

Domácí

Škola detekční rámy obhajuje s tím, že se s jejich pomocí snaží bránit podvodům u písemných testů.

Rektor univerzity Petr Sklenička po zveřejnění případu avizoval, že svolá etickou komisi, která se bude pravidly v centru zabývat. Ta se na svém jednání dohodla na vzniku pracovní skupiny složené ze studentů i zástupců školy. Změny, které by vedly například k úpravám citlivosti rámu, nicméně podle serveru zatím nejsou na pořadu dne.

Reklama

Výběr článků

Načítám