Hlavní obsah

Studentské volby vyhráli Piráti, uspěli by i Sportovci

• Aktualizováno
Právo, jim

Studentské volby nanečisto vyhráli Piráti, kteří získali 25 procent hlasů. Na druhém místě skončilo ANO s 11,88 procenta a třetí byla TOP 09 s 11,75 procenta hlasů. Do Sněmovny by středoškoláci poslali ještě SPD Tomia Okamury, Zelené, ODS a hnutí Sportovci.

Foto: David Taneček, ČTK

Studenti Gymnázia Boženy Němcové v Hradci Králové se zapojili do studentských voleb a vyzkoušeli si sněmovní volby nanečisto.

Článek

„Výsledky Studentských voleb bude možné za pár týdnů srovnat s výsledky voleb reálných. Je jisté, že se budou výrazně lišit. Zároveň ale to, jak nanečisto volili studenti, zřejmě naznačuje určitý trend ve vývoji voličských preferencí,“ uvedl Karel Strachota, který projekt Studentských voleb před sedmi lety inicioval.

„Od vyučujících a na základě návštěv škol víme, že stejně jako v minulosti přistupovala většina žáků k volbě zodpovědně, část náctiletých stranu vybírala a volila z recese,“ poznamenal.

SPD Tomia Okamury získala 7,8 procenta, Strana zelených 6,3 procenta, ODS by se musela spokojit s 6,1 procenta hlasů a šanci v očích teenagerů dostalo i nové uskupení Sportovci (5,2 procenta), které vede bývalý fotbalista Ladislav Vízek.

U studentů by neuspěly některé současné parlamentní strany. KDU-ČSL získala 3,49 procenta hlasů, komunisté 3,29 procenta a ČSSD 2,48 procenta.

Do projektu se zapojilo 40 068 studentů z 281 škol.

Minule vyhrála TOP 09

Oproti předchozím volbám nanečisto do Sněmovny v roce 2013 si kromě Pirátů přední politické strany pohoršily. Před čtyřmi lety vyhrála TOP 09 se ziskem 17,8 procenta hlasů v těsném závěsu za ní byli Piráti s přízní 17,7 procenta. ANO mělo tehdy podporu 13,4 procenta studentů.

Středoškoláci dávali šanci i soc. dem., která se se ziskem osmi procent umístila na čtvrtém místě. Pozici Okamurovců tenkrát zabírala Dělnická strana sociální spravedlnosti se ziskem 7,2 procenta a nejslabší stranou ve Sněmovně měla být ODS s podporou 6,2 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám