Hlavní obsah

Studenti UMPRUM vyvěsili na budově palestinské vlajky. Sundejte to, zasáhla škola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V oknech budovy Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze (UMPRUM) se v pondělí objevily palestinské vlajky. Šlo o aktivitu studentů. Stalo se tak bez vědomí a souhlasu vedení univerzity, která studenty vyzvala, aby vlajky okamžitě odstranili.

Palestinské vlajky na UMPRUMVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

 
Článek

„Vlajky byly vyvěšeny bez vědomí a souhlasu vedení školy. Nejedná se o vyjádření názoru školy. Umístění jakéhokoliv transparentu na fasádě UMPRUM vyžaduje dodržování vnitřních předpisů školy, které nebyly naplněny. Studující v příslušných ateliérech byli požádáni, aby je bez odkladu svěsili,“ zaslala Novinkám mluvčí UMPRUM Kamila Stehlíková oficiální stanovisko školy.

V případě, že by něco takového chtěli studenti do budoucna učinit znovu, tak dle mluvčí měli být instruováni, že mají nejprve požádat o souhlas vedení školy. „V případě jakýchkoliv transparentů by o tom mělo vedení školy vědět,“ dodala Stehlíková.

Vraťte se do Polska, hulákají na židovské studenty. Biden odsoudil antisemitské bouře na školách

Amerika

Podpora Palestinců je v posledních měsících ožehavým tématem v souvislosti s konfliktem v Pásmu Gazy. Palestinské teroristické hnutí Hamás vloni 7. října zaútočilo na Izrael a podle tamních úřadů zabilo 1200 lidí a zhruba 250 jich uneslo do Gazy. Izrael následně zahájil pozemní ofenzivu v Pásmu Gazy a území bombarduje, přičemž počet obětí podle úřadů ovládaných Hamásem dosáhl zhruba 34 tisíc.

Podporovatelé Palestinců, kteří často pořádají protestní průvody, upozorňují na utrpení civilistů v Pásmu Gazy a požadují mírové řešení konfliktu vyvolaného Hamásem a ukončení izraelských vojenských akcí, které mají teroristy zlikvidovat. Vysoké počty obětí nicméně souvisejí jak s rázným postupem, tak s taktikou Hamásu skrývat se za civilní obyvatelstvo a maximalizací vlastních civilních ztrát ovlivňovat světové veřejné mínění.

Příměří teď nebude. Hamás odmítl nejnovější nabídku

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám