Hlavní obsah

Střídání stráží v TOP 09. Z velké politiky odcházejí Laudát a Korte

Právo, ada, nig

Před říjnovými sněmovními volbami nastává v TOP 09 střídání stráží. Některé politické harcovníky nahrazují na pražské kandidátce mladší tváře. Ve vysoké politice tak volbami skončí šéf poslaneckého klubu František Laudát a poslanec Daniel Korte.

Foto: Novinky

Daniel Korte a František Laudát

Článek

Místo nich se za lídrem Karlem Schwarzenbergem na pražské kandidátce, která je pro TOP 09 klíčová, zařazují jako dvojka místopředsedkyně strany a poslankyně Markéta Pekarová Adamová (32) a na třetím místě poslanec a právník Martin Plíšek (42).

Adamová se zaměřuje na sociální témata a Plíšek jako člen ústavně-právního výboru na legislativu je spoluautorem například novely zákona o střetu zájmů, tzv. Antibabiše.

Laudát měl být původně na čtvrtém místě, ale poslancova představa byla jiná. Korte v nominaci skončil na dvanáctém místě. Oba se rozhodli z politiky stáhnout.

Živnostník a překladatel

Korte je známý zejména jako poslanec, který se zabývá bezpečnostní tematikou. Šéfuje například stálé komisi pro kontrolu odposlechů a byl členem vyšetřovací komise pro reorganizaci policie.

Oba Právu potvrdili, že se po uplynutí mandátu letos v říjnu vrátí ke svým původním povoláním. Laudát bude živnostníkem, Korte se bude coby překladatel opět věnovat literatuře.

„Dokončit toto volební období a v politice skončit jsem chtěl už loni v listopadu po volbě nového pražského vedení TOP 09,“ řekl Právu Laudát s tím, že nakonec své rozhodnutí změnil.

Změna i v čele klubu

Laudát i po odchodu z politiky chce v TOP 09 zůstat coby řadový člen. Straně prý přeje hodně úspěchů a rozhodně jí nechce škodit. „Nejde o spor s Miroslavem Kalouskem – naše pohledy na kandidátky se rozešly,“ uvedl Laudát.

Ten hodlá navíc ke konci března složit funkci šéfa poslaneckého klubu TOP 09. Podle nepotvrzených informací by ho měl nahradit jeden z místopředsedů frakce, Michal Kučera, který má být lídrem na Ústecku.

Korte si chce odpočinout. „Vnímám to s ulehčením, vrátím se ke svému oboru,“ řekl Právu. Dodal, že vlastně o lepší místo ani nebojoval.

Kalousek Právu řekl: „Je to nominace krajského výboru, kterou bereme na vědomí, konečné rozhodnutí udělá výkonný výbor.“

Na čtvrtém místě kandidátky má být předseda klubu TOP 09 na pražském magistrátu Václav Novotný. Následuje poslankyně Gabriela Pecková a starosta Prahy 5 Radek Klíma.

V Praze strana mívala úspěch

V hlavním městě hrála v uplynulých dvou volebních obdobích TOP 09 klíčovou roli.

Ve sněmovních volbách v roce 2010 i v roce 2013 získala v hlavním městě největší procento hlasů ze všech partají. V prvním případě to bylo 27,27 procenta a s tím osm mandátů, o tři roky později 23,03 procenta hlasů a sedm křesel.

Reklama

Výběr článků

Načítám