Hlavní obsah

Strážníci nechtějí chodit po jednom

Právo, Ivan Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Plzni byste měli strážníky potkávat daleko častěji než dřív, přitom jich nepřibude. Tohle kouzlo je jednoduché – místo dvoučlenných hlídek budou po ulicích chodit jednočlenné. Jenže plán jejich nového velitele Petra Vlka už narazil na odpor. V pondělí dorazila na magistrát petice, kterou podepsalo 179 lidí, tedy zhruba šedesát procent zaměstnanců plzeňské městské policie.

Foto: Ivan Blažek , Právo

Petr Vlk, velitel plzeňské městské policie.

Článek

„Žádáme, aby byly zachované dvoučlenné hlídky strážníků v obvodech, a to především z taktických a bezpečnostních důvodů,“ apelují na vedení města autoři petice. „Důvodem nesouhlasu s jednočlennými hlídkami je především bezpečnost při provádění jakéhokoliv zákroku či úkonu,“ vysvětlují.

„Vzhledem k aktuální bezpečnostní situaci, neúctě, agresivnímu jednání pachatelů přestupků a trestných činů, kteří jsou nejčastěji pod vlivem alkoholu a drog, nelze jednoznačně zaručit, že jednočlenná hlídka úkon či zákrok proti takové osobě úspěšně zvládne,“ varuje petice.

Policisté nabrali řidiče v rozvodněné řece do lžíce bagru

Koktejl

Vlk, který byl do funkce velitele jmenován od 1. března, si za svým záměrem stojí. „Lidí máme pořád stejně, ale chceme, aby byli více vidět na ulicích,“ řekl Právu. „Z jedné dvoučlenné hlídky uděláme dvě jednočlenné, které se mohou pohybovat po více místech,“ uvedl.

Občan lépe vnímá jednoho ostražitého strážníka než dva, kteří jdou společně a baví se spolu
Petr Vlk, velitel MP Plzeň

Lidé si podle něj strážníky neplatí za to, aby je přijeli zachránit, až když se něco děje. „Cílem je prevence, aby se nic nestalo, aby byli vidět, aby trestným činům předcházeli,“ dodal. Osamocení strážníci budou jištěni a nebudou působit v rizikových lokalitách. „A v žádném případě se to netýká nočních směn, ty pořád zůstanou dvoučlenné a převážně motorizované,“ ujistil Vlk.

Policisté budou moci kontrolovat, zda jsou lidé v karanténě nebo izolaci

Domácí

Na ulicích by měli být více vidět i dozorčí, kteří nyní tráví většinu času na služebnách. „Na to, že tam přijde pár lidí za den, je tam náš člověk příliš drahý. Běžnou agendu vyřídí strážníci přímo na ulici, lidé by se měli v případě potřeby obracet na ně,“ konstatoval Vlk.

Podle Vlka systém jednočlenných hlídek existuje už dvacet let, ale není dosud využíván. „Je pravda, že nyní se berou jako samozřejmost pěší dvoučlenné hlídky. Ale občan lépe vnímá jednoho ostražitého strážníka než dva, kteří jdou společně a baví se spolu,“ podotkl Vlk. Částečně už začaly jednočlenné hlídky opět fungovat na Doubravce, Slovanech a Lochotíně.

O riziku vědí

Podle radního pro bezpečnost Martina Zrzaveckého (ČSSD) se bude peticí zabývat vedení města. „Příští týden nám pan velitel představí své záměry, koncepční změny projedná zastupitelstvo. Je třeba to vydiskutovat. Nechceme destabilizaci městské policie, nebo aby strážníci a strážnice dokonce odcházeli.

Policie prošetřuje noční potřísnění zdi ruské ambasády

Krimi

Uděláme vše pro to, abychom případné změny buď vysvětlili a obhájili, nebo je nerealizovali,“ sdělil Zrzavecký. Sbor má nyní plné stavy a toho, že by zaměstnanci dávali výpovědi, se velitel neobává. „Nevím, co by je k tomu vedlo, jistá míra rizika k práci strážníka patří, o té všichni vědí.“

Reklama

Výběr článků

Načítám