Hlavní obsah

Strana SPOZ by mohla získat až 10 procent hlasů voličů, tipuje Mynář

Právo, Novinky, Ondřej Kořínek, Jan Martinek
Aktualizováno

Kancléř prezidenta Miloše Zemana Vratislav Mynář v nedělním diskuzním pořadu České televize Otázky Václava Moravce vyslovil předpoklad, že v nadcházejících předčasných volbách bude mít strana SPOZ úspěch okolo 10 procent. Společné kandidátní listiny se stranou Josefa Dobeše se podle něj zřejmě plánovat nebudou.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Kancléř prezidenta republiky Vratislav Mynář byl hostem politické debaty ČT Otázky Václava Moravce.

Článek

„Budeme se snažit, abychom magickou hranici pěti procent překročili. Odhad výsledku je kolem deseti procent, je to můj odhad, nejsem ale prognostik jako pan prezident. Děláme svoji politiku a nechceme se ovlivňovat politickým okolím,“ řekl na otázku, jaký volební úspěch očekává pro stranu SPOZ Vratislav Mynář.

Mynář má být jedničkou ve Zlínském kraji. Kdyby neuspěl, rezignovat na úřednickou funkci nehodlá. „To nemá žádnou souvislost,” řekl.

Současně odmítl kritiku, že by jakožto prezidentský kancléř kandidovat neměl. „Když kandidoval (bývalý šéf hradního politického odboru) Ladislav Jakl na prezidenta, stačil mu souhlas Václava Klause. Když kandidoval na prezidenta Karel Schwarzenberg, byla to noblesní záležitost,“ ohradil se Mynář. Připustil ale, že i kdyby se do Sněmovny dostal, mohl by nakonec své místo na kandidátce postoupit a zůstat na Hradě. „Takovou možnost nevylučuji, záleželo by to na rozhovorech s panem prezidentem,“ řekl Mynář.

Za Mynářovu kandidaturu se postavil i Zeman

Mynářovu kandidaturu podpořil i Miloš Zeman v Hovorech z Lán. „Nevidím na tom nic špatného, když kancléř kandiduje,“ řekl Zeman. V případě, že by se Mynář dostal do Sněmovny, Zeman by očekával, že by svého nástupce s chodem kanceláře seznámil, tak jako to udělal bývalý kancléř Jiří Weigl.

Podle Mynáře je spolupráce se stranou hnutí Pro sport a zdraví bývalého ministra školství Josefa Dobeše zatím nepravděpodobná, protože se strany v některých bodech rozcházejí.

Strana SPOZ se chce ve volební kampani věnovat také sportu, proto začala jednat se stranou Josefa Dobeše. „Společné kandidátky se pravděpodobně neuskuteční. Jsem zklamán nabídkou, která leží dneska na stole,“ konstatoval Mynář.

Významné osobnosti na kandidátce

Kancléř prezidenta se v pořadu vyjádřil také ke své účasti na kandidátkách SPOZ a účasti na volební kampani. Podle něj straně pomoct musí, a pokud to bude nutné, vezme si i neplacené volno a přeruší funkci kancléře.

„Žádný zákon mi nezakazuje kandidovat. Může se stát obojí, že přenechám mandát poslance nebo kancléře, možnosti jsou stejné. Jestli uspějeme, velmi pečlivě to zvážím i na základě rozhovoru s prezidentem. Moje rozhodnutí bude velmi zodpovědné k voličům,“ vysvětlil v pořadu kancléř.

Na kandidátních listinách bude mít podle Mynáře SPOZ významné osobnosti, které ale zatím odmítl blíže komentovat. „Nemám oprávnění tady nyní říkat jména. Zkusíme oslovit segment Rusnokovy vlády. Počítám s některými jmény, ale nemohu porušit tajemství,“ uvedl kancléř prezidenta.

Vratislav Mynář také reagoval na nejnovější informaci, že prezident Miloš Zeman chce navrhnout na ústavního soudce Radovana Suchánka, který působí také jako právní poradce ČSSD.

„Pojedu na pracovní oběd, kde se to dozvím, jméno jsem zatím nevěděl, prezident to se mnou nekonzultoval. Na rozdíl od některých, se pan prezident dívá po odbornosti a erudovaností kandidátů na soudce,“ konstatoval Mynář s tím, že to nebere jako smíření s ČSSD.

S TOP 09 koalice nepřipadá v úvahu

V případě, že by se SPOZ dostala do Sněmovny, předem vyloučil jakoukoliv koalici s TOP 09. A rýpl si do jejího předsedy Karla Schwarzenberga, který Miloše Zemana často kritizuje.

„Měl bych pro něj takový návrh, jako někteří drží protestní hladovku, on by mohl zahájit protestní spánek, to by pro něj byla dobrá věc,“ řekl. Schwarzenberg a další prezidentovi kritici jsou podle něj jen „naštvaní, protože jim Zeman rozbořil domeček z písku“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám