Hlavní obsah

Strahov zaplnili svědkové Jehovovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Mezinárodní třídenní sjezd svědků Jehovových začal v pátek v Praze. Na stadiónu Evžena Rošického v Praze na Strahově se sešlo kolem dvaceti tisíc příslušníků této náboženské společnosti. Setkání uvádí slogan "Vysvobození je na dosah" a jeho účastníci mají na programu přednášky, divadelní ztvárnění biblických příběhů, ale také křty nových souvěrců.

Článek

Podle mluvčího sjezdu Cyrila Ševčíka jsou na stadiónu tři pódia. Na každém z nich probíhá program v jiném jazyce - česky, anglicky a rusky.

Svědkové Jehovovi sami sebe považují za jediné pravé křesťany, ostatní křesťanské církve jsou podle nich nepravověrné. Naopak ostatní křesťané označují jehovisty za sektu, a to zejména kvůli tomu, že svědkové Jehovovi nepřiznávají Ježíši Kristu božskou podstatu. Jehovisté ve své věrouce zdůrazňují brzký příchod konce světa. Své učení šíří po celém světě v časopise Strážná věž.

Jehovisté vyvolávají poměrně dost kontroverzí. Lidé jim nejvíce vyčítají, že odmítají svým dětem poskytnout krevní transfúzi kvůli biblickému zákazu požívání krve. S touto praxí také v ČR narazili u Ústavního soudu, který v roce 2004 stanovil, že ochrana zdraví a života dítěte je dostatečným důvodem pro zásah do rodičovských práv i náboženských svobod.

Některým lidem také vadí podomní misijní činnost svědků Jehovových a totalitní struktura jejich společenství. Podle lidí, kterým se podařilo svědky opustit, je u řadových členů cíleně vyvolávána psychická závislost na organizaci a přetrhávají se vazby na svět mimo ni. Svědkové Jehovovi také například neslaví Vánoce, neboť jsou přesvědčeni, že jsou to pohanské svátky.

Kdo je "Jehova"

Podle svědků Jehovových je to pravé jméno Boha, ve skutečnosti je ale tato forma výsledkem chybného čtení hebrejského originálu Starého zákona.

Základem jsou souhlásky JHVH, Židé ale z úcty nikdy toto jméno nevyslovovali. Nahrazovali je výrazem Adonaj (můj pán) a samohlásky tohoto slova pak v biblickém textu doplnili k souhláskám JHVH. Podle pravidel čtení biblické hebrejštiny by se pak výsledné slovo skutečně četlo jako "jehova", ovšem tato varianta v židovské liturgii postrádá význam. Podle historiků boží jméno původně znělo Jahve, tuto formu však vzhledem k chybějícím písemným záznamům samohlásek nelze doložit.

V České republice mají svědci asi 23 000 členů. Po celém světě jich je přes šest a půl miliónu. Svou činnost financují z dobrovolných darů jednotlivců.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám