Hlavní obsah

Stovka lidí přišla vyjádřit podporu před ukrajinské velvyslanectví v Praze

Praha

Vyjádřit podporu a solidaritu s Ukrajinou a modlit se za mír přišli v neděli lidé před ukrajinské velvyslanectví v Praze. Podle reportéra Novinek se tam sešlo zhruba 100 lidí. Na místě vystoupil velvyslanec Ukrajiny v ČR Jevhen Perebyjnis, akci přišel podpořit také poslanec Hayato Okamura (KDU-ČSL). Následně se lidé přesunuli před velvyslanectví Ruské federace. Pochod chtějí zakončit ve Stromovce.

Shromáždění před ukrajinským a ruským velvyslanectvímVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

 
Článek

„Ukrajina je již od roku 2014 okupována ruskou armádou a nyní reálně hrozí, že se čtyři sta kilometrů od našich hranic rozhoří válečný konflikt. Ukrajina je suverénní, svobodný stát a její svoboda je i naše svoboda. Proto chceme Ukrajině vyjádřit podporu,“ uvádějí organizátoři akce na Facebooku.

„V dnešní době je pro Ukrajinu podpora mezinárodního společenství to nejdůležitější. Válka trvá už osm let, ale jestli bude velká invaze, budeme muset svoji zemi bránit sami,“ řekl ukrajinský velvyslanec shromážděným. Ukrajina si podle něj uvědomuje, že nikdo za ni nepůjde bojovat do první linie, proto poděkoval i za podporu země a její armády.

Ukrajinské nebe se uzavírá civilním letadlům, první stroj přistál v Moldavsku

Evropa

Dodal, že doufá, že dělostřeleckou munici, kterou Ukrajina od Česka získala, nebude muset použít. „Ukrajina doufá, že tento konflikt se vyřeší mírovou, diplomatickou cestou. Ale pokud agresoři, okupanti přijdou, budeme se bránit. To je logické,“ dodal.

Od ukrajinského velvyslanectví se lidé přesunuli k nedalekému velvyslanectví Ruské federace. Zazněla také svědectví Ukrajinců a modlitby.

Putin se*e na vaše sankce, tvrdí ruský velvyslanec

Evropa

Svou podporu chtějí vyjádřit modlitbou za Ukrajinu a za mír, proto jsou součástí programu modlitby duchovních z různých církví. Modlitby povede například farář Českobratrské církve evangelické Mikuláš Vymětal.

Akci přišel podpořit také poslanec Hayato Okamura (KDU-ČSL). Pořadatelka Martina Hanusová poděkovala české vládě za její podporu Ukrajiny, velvyslanec připomněl i nedávnou cestu ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti) do země. Farář Tomáš Trusina vyzval vládu, aby podporovala i neziskové organizace působící na Ukrajině a podpořila přijetí uprchlíků, pokud by ke konfliktu došlo.

Akci zorganizovala skupina Modlitba za Ukrajinu. Na facebookových stránkách o sobě uvádí, že se jedná o skupinu lidí, které spojuje to, že mají rádi Ukrajinu a není jim lhostejný její osud, který může být i osudem celé Evropy.

Rusko, které v roce 2014 anektovalo ukrajinský poloostrov Krym a podpořilo povstání proruských separatistů na východě Ukrajiny, stále popírá, že by mělo v úmyslu sousední zemi napadnout. Západní výstrahy před možnou ruskou invazí Moskva odmítla jako „hysterii“ a „dezinformace“.

Další varování před cestami na Ukrajinu

Domácí

Krize mezi Západem a Ruskem kvůli Ukrajině nicméně donutila hned několik zemí včetně Česka k výzvě svých občanů, aby na Ukrajinu necestovali, a pokud zde momentálně pobývají, aby zvážili odchod ze země.

Reklama

Výběr článků

Načítám