Hlavní obsah

Stopku pro další vojenskou pomoc Ukrajině nepovažuji za šťastnou, kritizoval Fiala Čaputovou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nepovažuji postup Slovenska za šťastný, kritizoval ve čtvrtek premiér Petr Fiala (ODS). Reagoval tak na to, že se slovenská prezidentka Zuzana Čaputová vzhledem k výsledku voleb postavila proti záměru ministerstva obrany poslat další balík vojenské pomoci Ukrajině.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Premiér Petr Fiala (ODS)

Článek

(Od naší zvláštní zpravodajky)

„Je pro mě z pochopitelných důvodů obtížné komentovat rozhodnutí jiné země, ale snad to nebude nezdvořilé, když řeknu, že nepovažuji postup Slovenska za šťastný,“ reagoval ve španělské Granadě na dotaz Novinek Fiala. Tam je na summitu Evropského politického společenství (EPC).

„Ukrajina potřebuje naši pomoc, a to rychle, protože svádí zápas nejen za svou nezávislost, ale i za mír v Evropě. Proto musíme využít všech příležitostí, jak Ukrajině pomoci,“ zdůraznil český předseda vlády.

Mluvčí Čaputové krok prezidentky zdůvodnil výsledkem sobotních parlamentních voleb na Slovensku.

Čaputová stopla další vojenskou pomoc pro Ukrajinu. Chce respektovat výsledky voleb

Evropa

„Všechny politické strany, které dnes na základě pověření jednají o nové vládě, takovou pomoc jednoznačně odmítají. Rozhodnout v takové situaci o poskytnutí vojenského materiálu by nebyl dobrý precedens při změně politické moci po jakýchkoliv volbách,“ uvedl mluvčí slovenské prezidentky Martin Strižinec.

Přiletěl i Zelenskyj

Čtvrtečního summitu EPC v Granadě, kde je Fiala, se nečekaně zúčastnil i ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Ten zdůraznil, že Ukrajina musí zvítězit, aby ruský prezident Vladimir Putin neobrátil svoji agresi vůči jiné zemi.

„Díky Ukrajině se nemusí před ruskými útoky bránit vojáci jiných evropských zemí,“ řekl Zelenskyj před evropskými politiky.

Během odpoledne se s ním potkal i Fiala. Ten novinářům řekl, že ukrajinskému prezidentovi vyjádřil podporu. Také připomněl, že Česko poskytuje Ukrajině pomoc vytrvale.

„Je důležité, že tady zaznělo z mnoha úst, jak je důležité udržení jednoty Evropy,“ hodnotil Fiala na krátkém brífinku pro novináře.

V pořadí třetího summitu EPC se ve čtvrtek zúčastnilo více než čtyřicet šéfů států a vlád evropských zemí. Jde o mezivládní fórum téměř všech zemí Evropy s výjimkou Ruska či Běloruska. Vzniklo loni na jaře několik měsíců po začátku ruské invaze na Ukrajinu.

Neformální pravidelné schůzky mají přispívat k bezpečnosti a prosperitě v Evropě. Podle Fialy mají smysl.

„Scházíme se neformálně bez nutnosti přijmout rozhodnutí. Potkávají se tu státníci jak ze zemí, které jsou v EU, tak i mimo EU, a je tu prostor pro dobrou diskuzi. Vytváří to společné vědomí o tom, že jsme na sobě v Evropě závislí a musíme spolupracovat,“ zdůraznil.

Na summit do Granady nečekaně dorazil i Zelenskyj. Evropské lídry žádal o „ochranný štít“

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám