Hlavní obsah

Stop jezům na Labi, vyzvali ekologové ministry

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Vláda má příští týden rozhodnout o osudu plánované stavby dvou nových jezů na dolním Labi. Musí však rozetnout problém, zda je pro Českou republiku jejich vybudování větším veřejným zájmem než ochrana přírody. Ekologové mají v této otázce jasno a ministry dopisem vyzvali, aby stavbu jezů nepodpořili.

Foto: archiv Magistrátu města Frýdek-Místek

černá skládka

Článek

Jezy by měly vyrůst v Malém Březně a Prostředním Žlebu a jejich stavba by stát přišla nejméně na šest miliard korun.  "Stavba jezů by nevratně poškodila přírodu horního Labe a podle dostupných studií je ekonomicky neodůvodněná," informovala Novinky Zuzana Drhová z asociace ekologických nevládních organizací Zelený kruh.

Proti jezům ekologové bojují peticí, kterou podle Zeleného kruhu podepsalo více než 15 tisíc lidí. Jako alternativu odpůrci jezů zdůrazňují možnost využít volnou kapacitu železnice podél Labe. "Železnice podél Labe je navíc modernizovaná na transevropské parametry. Investice, které vyžaduje, jsou tedy převážně záležitostí údržby a modernizace vozového parku, které bude nutné vynakládat nehledě na jezy," uvedl Pavel Přibyl z Hnutí Duha.

:. ANKETA
Je podle vás stavba jezů na Labi opodstatněná? Hlasujte v anketě na konci článku.

Se stavbou jezů v Malém Březně a Prostředním Žlebu se mělo začít již v roce 2002 a termín dokončení byl tehdejší vládou Miloše Zemana stanoven na rok 2007. Přípravné práce ale musely být zastaveny, když se v březnu 2001 k projektu negativně vyslovil tehdejší ministr životního prostředí Miloš Kužvart (ČSSD). Na negativním stanovisku ministerstva životního prostředí se nic nezměnilo ani nyní, kdy je šéfem resortu Libor Ambrozek (KDU-ČSL).

Poslanecká sněmovna 20. února souhlasila se Senátem a zamítla v zákoně o vnitrozemské plavbě výjimku pro stavbu jezů na Labi, kterou prosazoval poslanec ČSSD Jaromír Schling.

Anketa

Je podle vás stavba jezů na Labi opodstatněná?
Ano
33,6 %
Ne
66,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 449 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Sněmovna nepovolila jezy na Labi

Poslanecká sněmovna v pátek souhlasila se Senátem a zamítla v zákoně o vnitrozemské plavbě výjimku pro stavbu jezů na Labi. Záměr postavit jezy kritizovalo...

Výběr článků

Načítám