Hlavní obsah

STEM: ODS trhá v preferencích rekordy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Lednový průzkum agentury STEM přisoudil nejsilnější opoziční straně historicky nejvyšší stranické preference. Pokud by se volby do Poslanecké sněmovny konaly první lednový víkend, ODS by získala 35,9 %, což je o 0,5 % více než v dubnu loňského roku.

Foto: Jan Vachek

Kantoři - adventní koncert "DOBRÝ VEČER TOBĚ"

Článek

Vládní ČSSD se s 13,9 procenty opět propadla na třetí místo za KSČM, která získala rovných 17 procent. Koaliční KDU-ČSL by v případných volbách dostala 9 procent hlasů.

Nejmenší vládní strana US-DEU by získala pouze 1,2 procenta, což je hluboko pod pětiprocentní hranicí volitelnosti.

.: Pro zvětšení klikněte na obrázek

Sociální demokracie oproti poslednímu prosincovému šetření agentury STEM ztratila 1,7 procenta. ODS si polepšila o 1,8 %, KSČM a KDU-ČSL získaly shodně o 0,9 % více.

Část ČSSD volá po změně

"Ta čísla vystihují aktuální stav. Myslím, že preference necelých 14 procent vystihují určitou nesrozumitelnost, kterou mohou nyní voliči v souvislosti se sociální demokracií vnímat," říká poslanec ČSSD Jaroslav Foldyna k výsledkům průzkumu.

I Zdeněk Škromach označuje výsledek za odpovídající současné situaci. "Varianta je jasně levicová strana, která osloví středové voliče," říká místopředseda ČSSD. Michal Hašek z poslaneckého klubu ČSSD hovoří o nutnosti využít období konferencí a přijít se změnami, která by současný vývoj zvrátila. Zmínil přitom personální oblast, bližší podrobnosti ale sdělit nechtěl.

"Lidé se v Česku přiklánějí na stranu toho, kdo je dlouhodobě utlačován a nemůže se podílet na rozhodování," nabízí poslanec KSČM Josef Švarcbek svoje vysvětlení, proč by tuto stranu nyní volilo bezmála 20 procent dotázaných.

Spokojenost s výsledky vyjádřil stínový ministr průmyslu a obchodu Martin Říman. "Já nemám pocit, že ten výsledek je překvapivý. Už jsme se ale několikrát přesvědčili, že průzkum veřejného mínění a volby jsou odlišné věci a jestliže nyní zbývý do voleb zhruba rok a půl, je velmi předčasné odhadovat jejich skutečný výsledek," řekl Říman.

Anketa

Kdyby byly volby příští týden, dal/a bych hlas:
ODS
61 %
KSČM
10,5 %
ČSSD
10,3 %
KDU-ČSL
4,3 %
US-DEU
2,1 %
jiné straně
6,3 %
nešel/a bych volit
5,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2239 čtenářů.

Reklama

Související články

STEM: ČSSD se vrátila část voličů

Preference sociální demokracie v září posílily. Podle ve středu zveřejněného průzkumu agentury STEM by ji volilo 16,3 procenta lidí, což je o 2,7 procentního...

CVVM: ČSSD posiluje, favoritem stále ODS

Zářijový průzkum volebních preferencí agentury CVVM potvrzuje výsledky ankety agentury STEM. Podle těchto výzkumů se vládní ČSSD vrací část voličů, favoritem...

Factum: ČSSD se dotahuje na ODS

Již třetí agentura pro výzkum veřejného mínění potvrdila růst obliby soc. dem. Podle zářijového šetření Factum Invenio se ČSSD začíná výrazně dotahovat...

Výběr článků

Načítám