Hlavní obsah

Factum: ČSSD se dotahuje na ODS

Právo, luk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Již třetí agentura pro výzkum veřejného mínění potvrdila růst obliby soc. dem. Podle zářijového šetření Factum Invenio se ČSSD začíná výrazně dotahovat na vedoucí ODS a nechala za sebou komunisty. Průzkum dostala média k dispozici již minulou středu, ale nesměla ho pod pohrůžkou pokuty až půl miliónu korun zveřejnit.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 6.12.2016 Rekonstrukce Náměstí E. Beneše v Městském obvodu Moravská Ostrava a Přívoz. Chodník si lidé vyšlapali sami. Pohled do Zámecké ulice.

Článek

Zákon zakazuje publikovat předvolební a volební průzkumy v období tří dnů před volbami. A v pátek a v sobotu se konaly ve dvou obvodech senátní volby.

Soc. dem. podle agentury Factum proti dubnu výrazně získala, zatímco Topolánkova strana velmi ztratila. ODS by hlas nyní dalo 29,6 procenta dotázaných, což je o sedm bodů méně než v dubnu.

Naopak soc. dem. posílila a oproti minulému výzkumu předběhla KSČM. Grossova strana by podle prognózy získala 25,6 procenta (7,3 %). Komunisté dosáhli 21,4 procenta (-1,5 %). Posílili lidovci, kterým by hlas dalo 10,7 procenta respondentů (3 %). Naopak Unie svobody-DEU zůstává pod pětiprocentní hranicí, nutnou pro vstup do Sněmovny. Volilo by ji 2,3 procenta (-0,1 %).

Topolánek: škodí nám kampaň

Předseda ODS Mirek Topolánek na výzkum pro Právo reagoval: "Evidentně nás poškozuje to, jakým způsobem je vedena kampaň proti nám. Máme do voleb šanci to změnit." Šéf ODS podle svých slov podobný výsledek čekal. "Máme vlastní průzkumy, které toto nepotvrzují, takže jsem velmi opatrný v hodnocení. Prostě budeme muset přidat."

Výzkum proběhl od 24. do 29. září mezi 872 občany nad 18 let. Zaznamenal tedy šetření poslance US Zdeňka Kořistky na detektoru lži, podle něhož poslanec nelhal. Až po termínu výzkumu byl obviněn Topolánkův tajemník Marek Dalík a lobbista Jan Večerek z pokusu o Kořistkovo uplacení.

Soc. dem. by měla s komunisty většinu

ODS by odhadem v 200členné Sněmovně získala 68 křesel, ČSSD 59, KSČM 49 a KDU-ČSL 24. Výzkum po dlouhé době naznačuje, že by ODS a lidovci nemuseli získat většinu. Měli by 92 mandátů. Naopak soc. dem. s komunisty by disponovali 108 hlasy.

Agentura Factum v dubnu odhadovala, že by se Sdružení nezávislých (SNK) mohlo dostat do Sněmovny. Zářijový průzkum to však nepotvrdil.

SNK, jehož lídrem je europoslanec Josef Zieleniec, má 3,5 procenta příznivců, což je o 3,2 bodu méně. Zelené uvedlo 2,8 procenta (-0,3 %). Nezávislí europoslance Vladimíra Železného obdrželi 1,6 procenta. Agentura toto uskupení v minulém šetření nezařadila.

Factum uvádí dvoje čísla lišící se metodikou. Podle nižších čísel by ODS získala 17,4 procenta, soc. dem. 15,7 procenta, KSČM 12,1 a lidovci 6,3 procenta. Analytici agentury však jako věrohodnější pro zjištění voličských nálad uvádějí propočty nazývané volební prognóza, které jsme uvedli v úvodu a s nimiž se srovnávají i čísla z předchozích šetření.

Právníci varovali před zveřejněním

Názory na zákaz publikování průzkumu, který se týká voleb do Sněmovny, se lišily. Ředitel Factum Jan Herzmann uvedl: "Výsledky senátních voleb nikdy nebyly ovlivňovány sněmovními volbami." Pokud by zveřejnění výzkumu mělo být v rozporu se zákonem, agentura by jej ani nevydala, dodal ředitel.

Když si ale Právo ověřovalo výklad zákona u právníků, převládal názor opačný. Například poslanci-právníci, kteří se na schvalování zákona podíleli, před zveřejněním varovali právě s ohledem na senátní volby a půlmiliónovou pokutu.

Anketa

Kdyby se dnes konaly parlamentní volby, komu dáte hlas?
ODS
19 %
ČSSD
33,3 %
KSČM
19 %
KDU-ČSL
0 %
US-DEU
14,3 %
SNK
0 %
Nezávislí
4,8 %
jiné
9,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 21 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám