Hlavní obsah

Stěhování chudých na Šluknovsko zdvojnásobilo kriminalitu

Praha

Obce na Šluknovsku se v poslední době staly domovem skupin Romů a sociálně slabých, nepřizpůsobivých obyvatel. V oblasti prudce narostla kriminalita, o čemž svědčí i zprávy o násilných činech v Novém Boru a Rumburku. Ministr vnitra Jan Kubice (nestr.) již vyzval policejní prezidium, aby se situací zabývalo. Intervenci z vyšších míst požadují i další politici.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Mluvčí ministerstva vnitra Pavel Novák řekl, že Kubice zadal policejnímu prezidiu, aby mu připravilo zprávu o situaci. Ministr má také v plánu setkat se s hejtmankou Ústeckého kraje Janou Vaňhovou (ČSSD).

Aby řešil bezpečnostní situaci ve Šluknovském výběžku v severních Čechách, vyzvali ministra poslanec a senátor opoziční ČSSD Jaroslav Foldyna a Jaroslav Sykáček. Otevřený dopis zveřejnili den po hromadné rvačce v Rumburku. Skupina Romů tam údajně napadla několik lidí. [celá zpráva]

Foldyna a Sykáček tvrdí, že v některých tamních městech vzrostla začátkem roku kriminalita i o 200 procent a Šluknovsko se potýká s vlnou násilí. „Příčinou je masivní a organizovaný exodus Romů a osob sociálně slabých, kteří jsou na Šluknovsko sestěhováváni z velkých měst Ústeckého kraje, ale též z Prahy, Brna a dalších,“ napsali zákonodárci. Policie a obce mají podle nich problém zajistit pořádek. Foldyna se Sykáčkem, jenž je starostou Rumburku, se obávají dalšího snižování počtu policistů.

Násilnosti jsou podle nich výsledkem přehlížení problémů komunity Romů a nepřizpůsobivých obyvatel státem. Obce prý k tomu nemají pravomoci ani peníze.

Napadli lidi mačetami

Podobný konflikt jako v Rumburku s ještě vážnějšími následky se stal 7. srpna v Novém Boru na Českolipsku; skupina Romů tam útočila s mačetami v ruce, výsledkem byla tři těžká zranění.

Foldyna a Sykáček píšou i o dalších incidentech: před časem ve Šluknově podle nich skupina Romů zbila do bezvědomí dva studenty, ve Varnsdorfu před několika dny strhli Romové starší manžele z jízdních kol a odcizili jim je, ve stejném městě natáhli přes silnici drát, kvůli čemuž havaroval motocyklista.

Reklama

Výběr článků

Načítám