Hlavní obsah

Štěch: Senát již mnohokrát prokázal, že je pojistkou ústavnosti

Aktualizováno

Předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) při chatu se čtenáři Novinek mimo jiné obhajoval existenci horní komory parlamentu. Prohlásil, že Senát je na českém území součástí tradice a svou kontrolní roli naplňuje. Svou opodstatněnost podle něj potvrdil i v poslední době.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda Senátu Milan Štěch

Článek

„Dvoukomorový parlament na území dnešní České republiky existoval vyjma německé okupace v posledních cca dvou stoletích vždy. Senát již v mnoha případech prokázal, že je pojistkou ústavnosti,“ uvedl Štěch.

Podle něj se Senát vyznamenal v poslední době například tím, že vrátil Sněmovně vládní reformní zákony, s nimiž prý většina obyvatel nesouhlasí. Poslanci však senátní rozhodnutí navzdory obstrukcím ze strany ČSSD nakonec přehlasovali.

„Také například v těchto dnech mnoho občanů spoléhá, že Senát napraví ‚zpackaný‘ zákon o jednotném inkasním místě, který se týká i rozdělení výnosů z hazardu. Věřím, že i v tomto Senát své poslání splní, pracujeme na tom,“ doplnil Štěch.

Zákon o hazardu se stal terčem kritiky, jelikož má vyhovovat zejména loterijním firmám. Koaliční poslanci se hájí tím, že jejich lídři se na jasné podobě normy nedohodli, a proto hlasovali chaoticky. TOP 09 ale upozorňovala, že kontroverzní body se do zákona dostaly ve shodě ODS, ČSSD, VV a KSČM. Koaliční strany ale již deklarovaly, že tentokrát budou se Senátem spolupracovat, aby se horní komoře podařilo novelu poopravit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám