Hlavní obsah

Stav zbídačeného psa se každým dnem výrazně lepší, vnímá okolí a reaguje na podněty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tři dny už je pryč z  vězení uherskohradišťského bytu plného psích výkalů tříletý pes plemene american bully pocket, kterého nechal bez potravy a vody napospas osudu jeho majitel, jenž podle svých slov v posledních měsících trpí psychickými problémy. Psa zachránili všímaví obyvatelé sídliště Štěpnice, když zubožený lízal po dešti zbytky vody na parapetu. Nyní je jeho stav výrazně lepší.

Týraný pesVideo: Aleš Fuksa, Novinky

 
Článek

Velkou roli na záchraně zuboženého zvířete však hrála i dvojice anonymních žen, které si jej vzaly do péče. A už po třech dnech je podle nich z nejhoršího venku. Přestává být i apatický k okolí.

„Vrtí ocáskem, je občas veselý, spokojený. Má zájem o okolí. Ne vždycky se ale ještě udrží na nohách, takže mu pomáháme po malých krocích. Občas mu vrávorá zadek, jak byla svalová hmota radikálně snížená. Je pořád jen kost a kůže,“ přiblížila Novinkám veterinářka Karolína Turčinková z Hluku, která denně přichází zkontrolovat jeho zdravotní stav.

„První den byl nejkritičtější. To jsme jej vzali ze záchytného venkovního kotce technických služeb Hrates, kde měl po záchraně z hradišťského bytu strávit noc. Tu by ale nejspíš nepřežil. Byl úplně odevzdaný, bezvládné tělo. Pes, který má mít kolem třiceti až čtyřiceti kilogramů, teď vážil pouhých sedmnáct,“ uvedla Novinkám žena, která si vzala týraného psa okamžitě do náhradní péče.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Tříletý Blade je nyní v náhradní péči

Byť je to dosud bez razítek a potvrzení, žádná z institucí nakonec nestála rozhodnutí dvou žen, které jsou v okolí Uherského Hradiště známé svou nezištnou pomocí o nalezené psy, v cestě.

„Od strážníků bylo velmi lidské, že nám pejska vydali. Usoudili sami, že nemůže zůstat bez dohledu přes noc v kotci na okraji areálu technických služeb. Ale už je dobře,“ ulevilo se ženě, která si přeje zůstat kvůli soukromí v anonymitě.

Veterinářka: Netrvalo by dlouho a pošel by

Náhradní majitelka se se psem okamžitě vydala na veterinu do nedalekého Hluku, kde dostal výživové kapačky.

„Teď už je schopný sám pít, žrát, ale po malých dávkách, aby nezvracel. Infuzi má doteď jen proto, abychom mu trošku vyhnali z krve látky, které tam nemají být. Byly totiž chycené ledviny. Ale když zůstane v těchto podmínkách, které mu paní z komunity Nalezení psi Uherské Hradiště vytvořila, věřím tomu, že se jeho stav skokově zlepší. Ale budou to měsíce, než nabere původní váhu,“ podotkla veterinářka.

Psovi spolu s nejmenovanou výživovou firmou vypracovala speciální krmný plán, aby u něj nedocházelo k zatěžování organismu a pes zároveň nabíral na svalové hmotě.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Týraný pes z Uherského Hradiště je téměř bez svalové hmoty

„V životě jsem tak zuboženého psa neviděla. Měl masivní úbytek svaloviny. Doslova mlel z posledního. Netrvalo by dlouho a pošel by. Byla to otázka dnů. Byl úplně mimózní,“ doplnila veterinářka.

Veterinární správa: Pes má nyní takovou péči, jakou potřebuje

Zdravotní stav týraného psa přišly v pátek zkontrolovat i pracovnice Státní veterinární správy (SVS) Zlínského kraje. Obě ženy zabývající se záchranou nalezených psů tak měly obavy, zda jim psa i přes jeho špatný stav neodeberou a nepřevezou do smluvního útulku. K tomu ale nakonec nedošlo.

„Kolegyně prověřily prostředí, ve kterém nyní pes je. Jeho stav je stabilizovaný. Dochází sem denně veterinář. Z našeho pohledu tak má pes takovou péči, jakou potřebuje. Pes tak může zůstat u této paní v náhradní péči,“ řekl Novinkám mluvčí SVS ČR Petr Vorlíček.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Týraný tříletý pes z Uherského Hradiště

Policie případ šetří pro týrání zvířete, zatím však nikoho neobvinila. V případě prokázání viny však může soud majitele či jinou osobu, která se měla o psa starat, poslat až na tři roky do vězení.

Týraný pes, kterému byla vidět žebra, se zachránil vystoupáním na parapet

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám