Hlavní obsah

Státy EU zřejmě i přes odpor ČR prosadí přísné omezení zbraní

Právo, Jan Rovenský

Česko na nadcházející červnové Radě ministrů vnitra EU ostatní členské státy přehlasují a prosadí přísná kritéria pro chystanou evropskou směrnici o zbraních. Výsledkem tak budou výrazné změny pro sportovní střelce, myslivce i další legální držitele zbraní.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Poslankyně ODS Jana Černochová zkouší sportovní akční střelbu

Článek

Směrnice by mohla zakázat například zbraně se zásobníky, tedy např. samonabíjecí pušky a pistole. Méně přísná by mohla být regulace u revolverů, které nemají odnímatelný zásobník, a u některých typů loveckých zbraní.

I přes náš jasný odpor bitvu v Radě EU nevyhrajeme, Česko směřuje k prohře a přehlasování. Států, které vůči této směrnici kladou odpor, ubývá,“ řekla Milena Bačkovská z odboru bezpečnostní politiky a prevence kriminality ministerstva vnitra na nedávném semináři pro poslance pořádaném sdružením LEX a Střeleckým servisem v Praze.

Návrh směrnice se neustále mění, obsahuje řadu právních chyb
Milan Bačkovská z ministerstva vnitra

Petice proti zákazu má 40 tisíc podpisů

Bačkovská poslancům popsala i jednání, která se odehrávají v Bruselu, kde na návrhu nové evropské směrnice pracují hned tři instituce – Evropská komise, nizozemské předsednictví EU a europarlament, jehož poslanci přišli s osmi stovkami připomínek.

”Francie kvůli útokům v Paříži vyvíjí v EU silný emociální tlak na ostatní členské státy. Nizozemsko na to slyší a přichází s iracionálními a nesmyslnými návrhy. Návrh směrnice se neustále mění, obsahuje řadu právních chyb a projednává se zběsilým tempem,“ řekla Bačkovská.

Podle ní Nizozemsko chce parametry směrnice o zbraních stůj co stůj prosadit do konce června, než předsednictví EU převezme Slovensko. Přijatá kritéria pak budou závazná do budoucna – to znamená, že i kdyby slovenské předsednictví prosazovalo mírnější dopady evropské směrnice o zbraních, nebude moci se odchýlit již od předem přijatých parametrů.

Podle názorů vnitra přitom přísné zákazy, které směrnice obsahuje, nebudou mít dopad na teroristy, neboť operují se zbraněmi z černého trhu. Naopak prý mohou způsobit, že se v nelegálním prodeji časem objeví moderní zbraně.

Odpor v ČR proti evropské směrnici je značný. Minulý pátek do Sněmovny byla doručena petice proti regulaci soukromých zbraní ze strany EU. „Svůj podpis pod petici připojilo 40 tisíc lidí,“ řekl Právu jeden ze členů petičního výboru Pavel Černý.

Poslanci se neobávají ozbrojené veřejnosti

Směrnici odmítá ale i většina politiků napříč spektrem, Sněmovna i Senát přijaly usnesení proti záměrům EU. Také poslanci různých stran, kteří se semináře účastnili, se shodují, že v dnešní době je představa ozbrojené veřejnosti neznervózňuje.

Podle poslankyně ODS Jany Černochové je legálně ozbrojená veřejnost zcela slučitelná s civilizovanou demokratickou společností.

Terorista si legálně zbraně nekoupí
poslanec TOP 09 Daniel Korte

„Nelze se domnívat, že armáda a policie budou na každém rohu. Například v Izraeli nebo i v Británii do té doby, než začala platit represe, jsme byli svědky toho, jak ozbrojený civilista zachránil desítky životů. To je dostatečný argument, aby lidé, kteří v ČR musejí projít náročnými zkouškami, mohli nosit zbraň,“ řekla Právu.

Ani poslanec TOP 09 Daniel Korte legálně ozbrojenou veřejnost nepovažuje za nebezpečí, protože podle něj statistiky ukazují, že trestné činy jsou páchány hlavně ilegálními zbraněmi.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Poslanec Daniel Korte (TOP 09)

„Příprava evropské směrnice je hysterickou reakcí na události v Paříži a Bruselu. Představa, že zabrání opakování takových událostí, je naprosto absurdní. Terorista si legálně zbraně nekoupí, ale zmenší se možnost veřejnosti účinně proti nim bránit,“ podotkl.

Soc. dem. Jiří Koskuba řekl Právu, že by občané, obzvlášť mladí lidé, měli umět ovládat zbraň. „Stále mluvíme o aktivních zálohách, přitom lidé, kteří se střelbě věnují ve sportovních klubech nebo na střelnici, se za své peníze vycvičí daleko lépe než v armádě,“ podotkl.

Poslanec: Zbraň nemá být nic výjimečného

Poslanec KSČM Leo Luzar si myslí, že každý člověk by měl vědět, jak se střelná zbraň ovládá.

„Je důležité, aby zbraně pro veřejnost ztratily punc výjimečnosti a přistupovalo se k nim jako k autu nebo noži. Je jen na člověku, jak s tím předmětem zachází.

Nebojím se legálních zbraní, ale zbraní teroristů z černého trhu,“ podotkl Luzar.

Poslanec Úsvitu Martin Lank se nebojí, že lidé v ČR mohou získat zbrojní průkaz a nosit zbraně. „Pokud se někdo rozhodne střílet s nelegální zbraní, tak ozbrojená veřejnost s legálními zbraněmi má před příjezdem policie možnost zareagovat,“ řekl Právu.

Anketa

Měla by se v ČR zpřísnit pravidla pro držení zbraní?
ano
8,9 %
ne
91,1 %
Celkem hlasovalo 10083 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám