Hlavní obsah

Státní zdravotní ústav se má přejmenovat na Ústav Alice Masarykové

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) chce v budoucnu přejmenovat Státní zdravotní ústav na Ústav Alice Masarykové. Vyplývá to z návrhu na systematizaci hygienické služby.

Foto: ČTK

Alice Masaryková

Článek

„Pan ministr navrhuje, aby to nebyl jen Státní zdravotní ústav, ale ústav Alice Masarykové,“ řekl náměstek ministra zdravotnictví Josef Pavlovic. Půjde spíš o kosmetickou změnu navenek. V zákonech se bude stále operovat s pojmem Státní zdravotní ústav.

„Ústav udělala Alice Masaryková se záměrem, že podpoří veřejné zdraví, a rád bych, aby se to k původní myšlence vrátilo,“ přiblížil nedávno poslancům ministr Válek .

Dcera prvního československého prezidenta Alice sehrála v roce 1919 důležitou roli při jednání s Rockefellerovou nadací o finanční podpoře nově vznikajícího pražského ústavu, který měl za úkol péči o veřejné zdraví a boj proti infekčním chorobám.

„Dá se říct, že stávající areál SZÚ, kde stojí budovy, byl hrazený z Rockefellerovy nadace,“ doplnil ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Matyáš Fošum. Areál se nachází na pražských Vinohradech.

Reforma hygien

Změna je součástí velké reformy hygienických stanic, kterou ministerstvo zdravotnictví připravuje. Účinná by měla být od roku 2025.

Vznikne centrální úřad – Státní hygienická služba –, kterému bude podléhat všech 14 krajských hygienických stanic. Má to zabránit tomu, aby stejnou situaci řešili jednotlivé ředitelé odlišně, což se dělo zejména za covidu při trasování rizikových kontaktů nebo kontrolách dodržování protiepidemických nařízení. Do úřadu se postupně sloučí také dva zdravotní ústavy v Ostravě a Ústí nad Labem a také zřejmě už přejmenovaný Ústav Alice Masarykové.

Už dříve Válek hovořil o tom, že chce v českém prostředí vytvořit obdobu německého Institutu Roberta Kocha, který má na starost odbornou činnost, ale také prevenci a kontrolu šíření nemocí. Osvědčil se zejména během pandemie covidu, kdy dával odborná doporučení.

Hygieny se dál bojí propouštění. Hrozí jim škrty

Domácí

Při Úřadu vlády má vzniknout v následujících týdnech i Rada vlády pro veřejné zdraví, kde budou zástupci ministerstev a kontrolních inspekcí řešit reformy i dílčí opatření.

Snížit chce resort byrokracii a papírování. Sjednotit se mají IT systémy napříč hygienami. V budoucnu se počítá s tím, že by např. podnikatelé, kteří mají pobočky ve více krajích, nemuseli chodit s žádostí o povolení na úřad v každém kraji, ale požádali by jednou, centrálně. Odpadlo by tím to, že po nich chce každá stanice trochu něco jiného.

Data o očkování i nemoci

Už teď má odbor hlavního hygienika k dispozici data o výskytu nemocí nebo očkování. V budoucnu je chtějí využít třeba při kontrolách letních táborů nebo ve školkách. Ze systému by zjistili, zda mají děti požadovaná povinná očkování, a rodiče by nemuseli žádat pediatry o vystavování potvrzení.

Náměstek ujistil, že není cílem shromažďovat osobní data o obyvatelích. Pokud se u někoho potvrdí infekční onemocnění, bude sice v registru evidován, ale jen na omezenou dobu. Poté bude vymazán.

Aktuálně je návrh v připomínkovém řízení. Předložit ho chce resort na vládu v dubnu s tím, že změny budou nabíhat postupně dalších několik let.

Hygienici našli problém u dvou pětin jednorázových elektronických cigaret

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám