Hlavní obsah

Státní zaměstnanci se začínají bouřit kvůli 13. a 14. platům

Právo, Novinky, hčk, zde

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Mezi státními zaměstnanci a jejich zaměstnavatelem to začíná vřít. Odbory rozpočtové a příspěvkové sféry se bojí, že na ně vláda chystá podraz. Jaký? Prý se chystá suše oznámit, že jim nevyplatí polovinu 13. a 14. platů, ale pouhých deset procent. Odbory vytvořily krizový štáb, potvrdil v pátek Právu Vladimír Mühlfeit, šéf odborového svazu hasičů.

Foto: Radio Čas Rock
Článek

Odborové svazy rozpočtové a příspěvkové sféry zastupují 450 tisíc učitelů, hasičů, zdravotníků, celníků či úředníků placených ze státní kasy.

"Obáváme se, že ministři jsou v podstatě dohodnutí na tom, co i pan premiér Vladimír Špidla minulý týden pustil do éteru, že na další 13. a 14. platy neuvolní vláda víc než deset procent," uvedl Mühlfeit. Podle něj by to znamenalo katastrofální propad platů pro většinu zaměstnanců státu.

"Znamenalo by to - u nás u hasičů tedy určitě, že drtivá většina lidí, která letos dostala přidáno závratných dvacet, třicet korun na měsíčním platu, ale i ta menšina, která dostala o pár stovek víc, by se sešla na konci roku naštvaná, protože celoroční příjem se jim propadne nikoli o stokoruny, ale o tisíce," zdůraznil Mühlfeit.

S ním souhlasí rovněž předseda Odborového svazu pracovníků v dopravě, silničním hospodářství a autoopravárenství Jan Rejský. "V situaci, kdy vláda provádí reformu veřejných financí, jejíž nejviditelnějším výsledkem je neustálé zvyšování cen čehokoliv, se naši členové oprávněně ptají: kde je slibované zvýšení platů, kde je slibovaná vyšší životní úroveň?," ptá se Rejský ve sdělení zaslaném Právu.

Také školské odbory trvají na tom, aby 13. a 14. platy učitelů letos dosáhly výše 50 procent, sdělil Právu šéf svazu František Dobšík.

Policisté a hasiči nemohou stávkovat

Odboráři stále čekají, že s nimi bude vláda jednat. Krizový štáb se sejde opět v pondělí ráno. Na dotaz, jaké další kroky odboráři plánují, odmítl Mühlfeit konkrétně odpovědět s tím, že v pondělí se další postup upřesní.

Neodpustil si však osobní poznámku: "Teď mluvím za hasiče a policisty. Ti jsou natolik naštvaní, že poprvé litují, a já s nimi, že nám zákon neumožní stávkovat."

Také Rejský naznačil, že razantnějších protestů by se nebál: "Věříme, že vláda další platy ve výši padesáti procent schválí. Pokud by tomu snad přece jen nebylo, budeme se muset velice vážně zabývat myšlenkou, jak razantním způsobem ukázat vládě svou nespokojenost. Silničáři již několikrát ukázali, že to umí."

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám