Hlavní obsah

Státní nemocnice začnou nakupovat společně, ušetřit mají desítky miliónů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Státní nemocnice zahájí do konce srpna společné nákupy. Hromadně budou odebírat například rukavice, injekce či pleny. Podle ministerstva se tak ušetří desítky miliónů korun ročně. Ve čtvrtek odpoledne podepsaly nemocnice na ministerstvu smlouvy o společném zadávání veřejných zakázek v pilotním projektu, informovalo ministerstvo v tiskové zprávě.

Foto: Petr Horník, Právo

Státní nemocnice ve čtvrtek na ministerstvu vnitra podepsaly smlouvu o společném zadávání veřejných zakázek v pilotním projektu

Článek

"Vzhledem k tomu, že se nemocnice k myšlence centrálních nákupů doposud stavěly velmi odmítavě, a to i přes dlouhodobé výtky ze strany Evropské komise, považuji dnešní podpis smluv o společném zadávání za velký krok dopředu," řekl k zahájení pilotního projekt ministr Adam Vojtěch (za ANO).

Společné nákupy podle něj přinesou nejen úsporu finanční, ale ušetří také nemocnicím náročnou administrativu spojenou se zadáváním veřejných zakázek. Přínosem bude podle ministra rovněž sdílení zkušeností ze stanovení požadavků na kvalitu. Společné nákupy by se měly týkat například injekcí, gázy, plenkových kalhot pro dospělé nebo vyšetřovací a operační rukavice.

V pilotním projektu bude vypsáno deset sdružených veřejných zakázek, oznámení by měla být zveřejněna do konce června. Organizovat zakázky budou samostatně nemocnice, ministerstvo pouze poskytuje metodické vedení.

Reklama

Výběr článků

Načítám