Hlavní obsah

Statečný, obětavý, vzpomínají na Uhla souputníci z disentu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obětavý, pracovitý a tolerantní muž, který dokázal akceptovat i člověka s úplně odlišnými názory, byl podle Dany Němcové její přítel Petr Uhl. O ochranu lidských práv se zasazoval nejen v době nesvobody, ale i po listopadu 1989.

Foto: Právo, Profimedia.cz

Petr Uhl

Článek

„To je mi velice líto. Měla jsem ho velice ráda, přestože jsme měli rozličné názory, ale společně jsme se setkali u Charty 77 i ve Výboru na obranu nespravedlivě stíhaných,“ řekla Němcová. „Byl to nesmírně obětavý člověk, o čemž svědčí i to, že byl pro to ochoten strávit dlouhá léta v kriminále,“ uvedla.

„Byl dlouho nemocný, a tak doufám, že už se teď nebude ničím trápit. Myslím na jeho rodinu, na jeho Aničku, která se o všechno starala. Vím, že chtěl ještě nedávno v nemoci navštívit Paříž a že ona byla schopná mu to umožnit,“ vylíčila Dana Němcová.

Zemřel Petr Uhl

Domácí

Stejně jako ona byl mluvčím Charty 77 také biskup Václav Malý. „Petr Uhl byl statečný a rovný muž, který neměnil své postoje ani názory podle momentálního společenského očekávání. Pro své přesvědčení podstoupil mnohé těžkosti ze strany normalizačních vládců i neporozumění ze strany jinak smýšlejících,“ vzpomínal Malý.

„Poctivě vytrval na cestě obhajoby lidských práv a byl prost jakéhokoliv kariérismu. Je nepředstavitelné, kolik toho od­dřel v disentu. Patřil neodmyslitelně do mozaiky přemýšlivých jedinců, kteří zastávali různé politické, náboženské i kulturní názory. Velmi jsem si ho vážil,“ dodal.

Komunismus neporazili studenti ani disidenti, řekl před Hlávkovou kolejí Klaus

Domácí

 Fiala ocenil jeho boj proti totalitě

S úctou vzpomínal na svého někdejšího politického rivala politolog, rovněž chartista Daniel Kroupa, spoluzakladatel ODA.

„Vážil jsem si ho pro jeho statečnost a odhodlání důsledně jednat podle svého přesvědčení. Shodovali jsme se v postoji proti autoritářství a v úsilí na podporu lidských práv. V politice jsme byli velmi ostří protivníci, ale myslím si, že jsme měli velký vzájemný respekt. Alespoň z mojí strany mohu říct, že jsem si ho vždycky velmi vážil, a Petr si toho byl vědom,“ řekl v ČT.

Ocenil sílu jeho osobnosti, že byl pro své přesvědčení ochoten kdykoliv jít do vězení, tedy brát se za práva utiskovaných i tehdy, kdy to není populární. „Pro levicové hnutí to je jedna z nejinspirativnějších osobností a věřím, že tomu tak bude i nadále,“ dodal Kroupa.

Před 80 lety byl 17. listopad vyhlášen Mezinárodním dnem studentstva

17. listopad

Na Petra Uhla vzpomínali na sociálních sítích i současní politici, kteří vesměs vyzdvihují jeho neotřesitelné názory. „Petra Uhla jsem si vážil pro jeho statečnost a vytrvalost v boji proti totalitnímu režimu. Vyjadřuji upřímnou soustrast jeho rodině,“ napsal na Twitteru premiér Petr Fiala (ODS).

„Petr Uhl byl výjimečný člověk, který si vždy pevně stál za svými názory. Bojoval s komunistickým režimem a zasloužil se o demokracii. Jeho hlas bude ve veřejném prostoru chybět. Upřímnou soustrast rodině,“ napsala šéfka Sněmovny a TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

„Petr Uhl byl statečným mužem, který se nekrčil před totalitní mocí. Měl jasný názor, který uměl formulovat jasně a vždy nebojácně. Nezávisle na tom, jaký byl většinový postoj. Čest jeho životu,“ uvedl předseda STAN Vít Rakušan.

Hlubokou soustrast Uhlově manželce Anně Šabatové i jejich dětem vyjádřili zelení.

Reklama

Výběr článků

Načítám