Hlavní obsah

Ministerstvo se hned omluví Šarapatkovi za Zemanův výrok

Aktualizováno

Zdeněk Šarapatka se dočká omluvy, kterou za výrok prezidenta Miloše Zemana zformuluje ministerstvo financí. To respektuje výrok Nejvyššího soudu (NS), který odmítl jeho dovolání. Radní České televize a někdejší Zemanův poradce by se měl omluvy dočkat neprodleně.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Zdeněk Šarapatka

Článek

„Potvrzujeme, že ministerstvo financí obdrželo rozhodnutí Nejvyššího soudu o odmítnutí dovolání ve sporu o omluvu za výrok prezidenta republiky na adresu Zdeňka Šarapatky. Ministerstvo financí toto rozhodnutí respektuje a omluví se neprodleně,” sdělil mluvčí úřadu Jakub Vintrlík.

Prezident v listopadu 2017 v televizi Barrandov řekl, že Šarapatku vyhodil pro neschopnost, ten ale z Úřadu vlády v době, kdy byl Zeman premiérem, odešel po dohodě.

„Dovolání bylo odmítnuto. Nejvyšší soud v rozhodnutí mimo jiné píše, že nemá žádný úvahový potenciál, který by mohl současnou judikaturu změnit,” řekl serveru Seznam Zprávy Šarapatkův právní zástupce Artur Ostrý. V minulosti podle serveru podal v kauze návrh na exekuci, která byla pozastavena do doby, než NS rozhodne. Pokud se ministerstvo financí neomluví, bude podle Ostrého řízení znovu otevřeno.

Stát se musí omluvit za Zemanův výrok

Domácí

Šarapatka byl poradcem tehdejšího premiéra Zemana v době takzvané kauzy Olovo, kdy v okruhu Zemanových poradců vznikl dokument s plánem diskreditační kampaně proti tehdejší místopředsedkyni Sněmovny Petře Buzkové (ČSSD).

Výpověď podle své žaloby Šarapatka zdůvodnil ztrátou důvěry v čestnost, statečnost, pravdomluvnost a otevřený postoj Zemana ve vztahu ke kauze Olovo.

Reklama

Výběr článků

Načítám