Hlavní obsah

Stát se musí omluvit za Zemanův výrok

Praha
Aktualizováno

Stát se musí omluvit Zdeňku Šarapatkovi za výrok prezidenta Miloše Zemana, který na adresu svého bývalého poradce uvedl, že jej vyhodil pro neschopnost. Lživý výrok pronesl v pořadu Týden s prezidentem a verdikt Obvodního soudu pro Prahu 1 ve středu potvrdil i odvolací městský soud. Rozsudek je pravomocný.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Zdeněk Šarapatka

Článek

Šarapatka byl Zemanovým poradcem v době, kdy stál nynější prezident v čele vlády. Na rozdíl od Zemanova tvrzení nebyl vyhozen, ale odešel na vlastní žádost v souvislosti s odhalením kauzy Olovo.

Ta měla zdiskreditovat tehdejší ministryni školství Petru Buzkovou (ČSSD). Materiál měl připravit další ze Zemanových poradců Vratislav Šíma, což Šarapatka odhalil.

„Pravda zvítězila. Obvodní i městský soud právě usvědčil prezidenta republiky ze lži,” okomentoval Šarapatka výrok na Twitteru.

Zeman lhal o exporadci Šarapatkovi, rozhodl soud. Stát se musí omluvit

Domácí

Výrok prvoinstančního soudu z loňského května Hrad nekomentoval s tím, že prezidenta se spor netýká, neboť prezident nebyl účastníkem. Hlava státu není trestně odpovědná.

Zeman výrok pronesl v listopadu 2017 a omluvu Šarapatkovi musí do sedmi dnů od nabytí právní moci rozsudku zaslat ministerstvo financí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám