Hlavní obsah

Stát plánuje dát na integraci 6000 uprchlíků přes půl miliardy korun

Novinky, Barbora Zpěváčková
Praha

Na integraci uprchlíků by měla Česká republika dát během tří let přes půl miliardy korun. Vyplývá to z návrhu ministerstva vnitra, který by ve středu měla schválit vláda. Novinky mají materiál k dispozici, počítá s přijetím 6000 uprchlíků.

Foto: Václav Toman, Novinky

Uprchlíci v detenčním zařízení v Bělé. Archivní foto.

Článek

Na středečním programu kabinetu je zařazeno odůvodnění významné veřejné zakázky s názvem „Generální poskytovatel integračních služeb pro osoby s udělenou mezinárodní ochranou pro období let 2017 až 2019“.

Ve skutečnosti jde o to, že resort ministra vnitra Milana Chovance (ČSSD) vypíše výběrové řízení na integrátora cizinců v hodnotě až 520 500 000 korun.

„Předpokládaná hodnota se odvíjí od počtu oprávněných osob, který odhaduje ministerstvo vnitra pro období let 2017–2019 na zhruba šest tisíc osob, tedy asi dva tisíce osob ročně,“ stojí v materiálu.

Tato veřejná zakázka nikterak nepredikuje skutečný počet osob s mezinárodní ochranou
Ministerstvo vnitra

„Tato veřejná zakázka nikterak nepredikuje skutečný počet osob s mezinárodní ochranou (tedy že by ČR přijala do roku 2019 šest tisíc migrantů), ale zároveň může umožnit řešit i případný nárůst žadatelů,” zdůraznila Klára Pěknicová z tiskového oddělení ministerstva vnitra.

Vnitro podotýká, že částka se netýká pouze přesídlených migrantů, ale také lidí, kteří o azyl požádají spontánně, tedy například Ukrajinců.

Vítěze zakázky vybere komise složená ze zástupců ministerstva vnitra, financí, školství, práce a sociálních věcí. Úkolem bude zajistit integraci cizinců v obcích a využít nabídky zaměstnání a bydlení od zaměstnavatelů, obcí, církví, občanů či nestátních neziskových organizací.

„V případě osob relokovaných či přesídlených jsou finanční náklady na Státní integrační program kryté z evropských zdrojů. V případě spontánních žadatelů o azyl jsou kryté z národního rozpočtu,” dodala Pěknicová.

Úsvit zvažuje trestní oznámení

Hnutí Úsvit v úterý oznámilo, že pokud vláda materiál schválí, podá trestní oznámení za porušení povinnosti při správě cizího majetku.

„V situaci, kdy oficiální stanovisko české vlády zní, že odmítá přijímání migrantů, je zadání takové zakázky naprosto nehospodárné, neboť k zadání zakázky není žádný důvod,“ uvedl předseda hnutí Miroslav Lidinský. Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) a ministr financí Andrej Babiš (ANO) podle něj lžou lidem do očí.

Reklama

Výběr článků

Načítám