Hlavní obsah

Stát dá obcím miliardu na rozvoj nájemního bydlení, stavět by se mohlo už v září

Novinky, Renáta Bohuslavová

Stát v rámci Státního fondu rozvoje bydlení vyčlenil pro rok 2019 miliardu korun na rozvoj nájemního bydlení obcí. Byty by se podle ministryně pro místní rozvoj Kláry Dostálové (za ANO) mohly začít stavět už v září.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová

Článek

„Cílem je umožnit obcím vytvořit nebo rozšířit obecní nájemní fond. Kritéria pro nájemní bydlení si určí sami starostové a součástí výstavby budou i sociální byty,” řekla ministryně.

Vláda program chystá vyhlásit v dubnu. Následně by měli mít starostové malých i velkých obcí čas seznámit se s projektem a mohli by začít čerpat peníze. „Stavby by se mohly zahájit v září až říjnu,” dodala Dostálová.

Letos budou moci starostové dosáhnout na miliardu. Pro příští rok počítá stát až se třemi miliardami, o které budou moci obce žádat.

Podle místopředsedy KDU-ČSL Jana Bartoška nejsou peníze určeny jen pro výstavbu na zelené louce. „Bude to i na odkup bytů nebo rekonstrukce. Ti, kteří budou mít připravené projekty, mohou čerpat peníze na výstavbu obecních bytů,” doplnil Bartošek.

Součástí projektu bude podle něj i 10 procent sociálních bytů. Byty by měly být stavěny ve velikosti od 23 metrů do 120 metrů2. Jeden metr čtvereční by měl stát maximálně 61 korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám