Hlavní obsah

Stát chce víc ochránit oběti extremistů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stát chce v příštích letech zlepšit pomoc obětem trestných činů, které měly extremistický podtext nebo předsudečný motiv. Plánuje jejich větší ochranu. A také nové pokyny pro policisty a státní zástupce nebo větší spolupráci s neziskovým sektorem a mezinárodními organizacemi.

Foto: Aleš Honus, Právo

Popálená Natálka si následky rasově motivovaného útoku z roku 2009 ponese celý život.

Článek

Vláda v červnu schválila koncepci, která si vytyčila cíle v boji proti extremismu a předsudečnému násilí na příštích šest let. Proti předchozí době se materiál víc soustředí i na oběti podobných činů.

Extremisté vyvolávají napětí, hledají zástupná témata a nálepkují nepřátele
Karel Bačkovský, ministerstvo vnitra

„Směřujeme k tomu, jak tyto lidi lépe ochránit, jak jim dát najevo, že si ochranu bereme za svou. Chceme, aby se zlepšovala práce policie, státního zastupitelství i dalších institucí. Aby s oběťmi uměli vhodně a citlivě pracovat a dopátrali se, že u trestného činu třeba byl předsudečný motiv,“ řekl Právu Karel Bačkovský z odboru bezpečnostní politiky ministerstva vnitra.

Zároveň se chce stát soustředit také na většinovou společnost, aby pochopila, proč se snaží chránit oběti trestné činnosti a z čeho vychází. „Aby se lidé nepřidávali na stranu extremistů,“ doplnil.

Dvořák měl vyhrožovat pracovnici úřadu práce smrtí už v roce 2016

Krimi

Podle schválené koncepce by měl být postup orgánů činných v trestním řízení srozumitelný, logický, jednoznačný a předvídatelný.

Nyní tomu tak není a úřady v obdobných případech rozhodují rozdílně. Snížit by se měla i administrativa.

Je třeba hledat osamělé vlky

„Předpokládáme posílení metodické činnosti uvnitř policie, případně uvnitř státního zastupitelství, i když už se to dnes děje,“ vysvětlil Bačkovský.

Stát by se chtěl v příštích letech také víc zaměřit na projevy extremismu v online prostředí, kam se přesouvají. Podle Bačkovského musí být na straně státu neustále kapacity, které budou zločiny odhalovat a postihovat.

Extremisté se chtějí přiživit na odporu k opatřením

Domácí

„Chceme, aby se kapacita státu rozvíjela, a ne stagnovala. Na internetu je toho strašně moc. Není v našich silách a ani nemáme ambice zkontrolovat všechno,“ podotkl Bačkovský.

S extremismem v online prostředí souvisí také další z cílů koncepce. Tím je odhalování radikálů, kteří se mohou na internetu ještě více zradikalizovat a pak spáchat třeba teroristický útok. Odborníci je nazývají osamělými vlky.

„Nemáme teď informace o žádné osobě, která by chtěla provést teroristický útok. Musíme ale s touto variantou hypoteticky pracovat a připravovat se na ni,“ ujistil Bačkovský.

Policisté z Orlickoústecka psali léta nenávistné komentáře o islámu

Krimi

Podle něj nelze říci, jak bude vypadat situace za šest let, kdy čerstvě schválená koncepce skončí.

Předpokládá, že se do té doby nezmění postupy extremistů, které spočívají ve vyvolávání napětí ve společnosti, hledání zástupných témat, demagogické argumentace nebo hledání nepřátel a nálepkování konkrétních skupin obyvatelstva.

Otázkou podle Bačkovského je, jak velkou odezvu dokážou takové skupiny získat a jak velký úspěch zaznamenají. „Když bude Česko prosperovat a bude se to tak většinově vnímat, extremisté těžko najdou půdu, na které uspějí,“ uzavřel.

Reklama

Výběr článků

Načítám